Podeli vest

Kompanija CPC saopštila je da je obustavljen izvoz nafte na dva od njena tri privezišta na crnomorskom terminalu, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta s
Foto: Shutterstock

Evropa se u situaciji smanjenih isporuka ruskog gasa suočava s novim problemom u snabdevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog cevovoda (CPC), koji prenosi naftu iz Kazahstana preko Rusije.

Kompanija CPC, koja učestvuje sa oko 1,0 posto u globalnoj ponudi nafte i čiji je najveći akcionar ruski operater mreže naftovoda Transnjeft, saopštila je danas da je obustavljen izvoz nafte na dva od njena tri privezišta na crnomorskom terminalu, prenosi Rojters.

Iz CPC-a su naveli da je kompanija morala da obustavi utovar na dva privezišta zbog oštećenja na „tačkama na kojima su podvodne cevi pričvršćene za rezervoare”, tako da se utovar odvija samo na jednom privezištu zbog čega će zahtevi za utovar morati da budu smanjeni.

Ovaj konzorcijum je dodao da planira zamenu oštećenih delova i da traži firmu koja bi obavila taj posao, ali nije dala nikakav vremenski okvir za te radove.

Zapad optužuje Rusiju da ograničava isporuke energenata kako bi podigla cene u znak odmazde zbog sankcija uvedenih Moskvi nakon napada na Ukrajinu. Rusija te optužbe negira, okrivljujući za stanje na tržištu energije zapadne sankcije i razne tehničke probleme.

Isporuke ruskog prirodnog gasa u Evropu smanjene su za oko 75 posto na godišnjem nivou, a Gasprom je prošle nedelje najavio neplanirano održavanje gasovoda Severni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke.

Cene prirodnog gasa skočile su danas na preko 3.000 dolara za hiljadu kubika, pri čemu su zabrinutost pojačale obustave rada na gasnim poljima u Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Operator ukrajinskog sistema za prenos gasa je objavio da poljski gasovodni sistem ima kapacitet za dopremanje ruskog gasa u Evropu i da može da kompenzuje zaustavljanje Severnog toka 1.

Iz Gasproma nisu odgovorili na upit Rojtersa da li će povećati izvoz gasa preko drugih ruta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: