Podeli vest

Hrvatski ministar rada, porodicu i socijalnu politiku Marin Piletić obelodanio je da je od 2012. usvojeno 131 dete iz DR Konga, a da nijedna porodica nije bila pod nadzorom nadležnog Centra za socijalnu zaštitu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrvatska
Foto: Pixabay

Povodom aktuelnog slučaja hapšenja četiri bračna para iz Hrvatske u Zambiji, koji se sumnjiče za moguću trgovinu decom, Piletić je pojasnio da je u Hrvatskoj gotovo nemoguće usvojiti dete ili taj postupak dugo traje.

Najavio je da će njegov resor u saradnji s Ministarstvom uprave započeti proceduru jasnijeg pravnog okvira u vezi međudržavnog usvajanja, odnosno usvajanja dece iz drugih zemalja.

“U saradnji s ostalim resorima detektovali smo da u Hrvatskoj postoji još nekoliko parova koji su tražili odluke o usvajanju dece iz Konga. Sve su ih kontaktirali zastupnici Centra za socijalnu zaštitu i uputili ih na proveru legalnosti tih odluka koje imaju o usvajanju iz DR Kongo”, rekao je Piletić na konferenciji za novinare, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je u pitanju greška hrvatskih institucija kada je reč o četiri bračna para uhapšena u Zambiji, ministar je rekao da ne postoje saznanja da je iko od njih iskazao takvu želju.

Upozorio je da je interes deteta primaran i da je upravo zato Hrvatska potpisnica Haške konvencija koja kaže da je poslednja opcija međudržavno usvajanje.

Dodao je i da je osam bračnih parova iz Hrvatske tražilo sudsku odluku za usvajanje dece iz Konga, ali da po decu nisu otišli.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ