Podeli vest

„Zabrana ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo avionima pod ruskom zastavom i svrstavanje njihovih letova u krivično delo naneće jači ekonomski bol Rusiji i onima bliskim Kremlju“, izjavila je ministarka inostranih poslova Liz Trus

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Pixabay, ilustracija

Britanija je danas objavila proširenje sankcija prema Rusiji na avio-industriju, kojima se predviđa oduzimanje bilo kog ruskog aviona i zabrana izvoza avio ili kosmičke opreme u Rusiju, i saopštila da je već zaplenjen jedan avion.

Pooštrene mere protiv Rusije znače, kako tumači Rojters, da je krivično delo za bilo koga da leti ili sleće Ujedinjeno Kraljevstvo avionom koji je u ruskom vlasništvu.

Zabrana uključuje sve avione koji su u vlasništvu, kojima upravlja ili koje zakupi bilo ko povezan sa Rusijom ili određenim pojedincima iz te zemlje, daje ovlašćenje nadležnim organima da zaplene bilo koji avion u vlasništvu lica povezanih sa Rusijom, navodi se u saopštenju Forin ofisa.

Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo je da će danas biti donet novi zakon za sprovođenje kaznenih mera, koje takođe uključuju ovlašćenje da se iz britanskog registra aviona ukloni svaka letelica koji pripada sankcionisanim ruskim pojedincima i entitetima.

Zaplenjeni avion povezan sa Romanom Abramovičem?

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da je jedan avion već zaplenjen i da se sprovodi dalja istraga.

List Telegraf je objavio da je reč o privatnom avionu jedne osobe koja se povezuje s prijateljem ruskog milijardera Romana Abramoviča.

„Znamo da letelica nije vlasništvo ruske kompanije, registrovana je u Luksemburgu. Sprovodimo dalje provere“, rekao je Šaps za LBC radio.

Novim britanskim sankcijama će takođe biti zabranjen izvoz vazduhoplovno-kosmičke industrije, uključujući i poslove osiguranja i reosiguranja.

To značiti da će se povući važenje postojeće polise i da britanski osiguravači i reosiguravači neće moći da isplate potraživanja po postojećim polisama, navodi se u saopštenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: