Podeli vest

Izmenama Zakona o javnim nabavkama čija je primena počela danas predviđeno je uvođenje načela zaštite životne sredine u postupcima javnih nabavki, kao i uvođenje kriterijuma kvaliteta kod određenih usluga.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

biznis
Foto: Pixabay

Izmene su predvidele i obavezu da za nabavke na koje se zakon ne primenjuje, svi ugovori i narudžbenice budu objavljeni na Portalu javnih nabavki, što do sada nije bila obaveza naručioca.

Od sada u postupcima javnih nabavki za određene kategorije naručioci neće više moći da koriste cenu kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora, već će na odabir ponude uticati i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode i struje i reciklaže dobara kada postanu otpad.

Ekološki aspekti odnose se na nabavku fotokopir papira, računarske opreme (desktop računari, laptop računari i monitori), kancelarijske elektronske opreme (štampači, skeneri, multifunkcionalni uređaji i ….), klima uređaja (standardni klima uređaji, inverter klime za grejanje i hlađenje ..) i sredstava za čišćenje (proizvodi za čišćenje tvrdih površina, tekstilni proizvodi za čišćenje…). Pravilnik o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki bliže uređuje način objavljivanja i vrste podataka o ugovorima zaključenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke. Izmene i dopune zakona o javnim nabavkama stupile su na snagu 4. novembra prošle godine.

Do sada je Zakon ostavljao mogućnost naručiocima da koriste kriterijume kvaliteta, ali nije ih na to obavezivao. Prema ranijim podacima, samo 0,44 odsto od ukupnog broja sprovedenih nabavki u 2022. godini bilo je zeleno, dok je najniža cena bila je jedini kriterijum za dodelu ugovora u 96 odsto slučajeva, zbog čega se javila potreba za dodatnim merama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

Fudbaleri Nemačke pobedili su u Štutgartu Mađarsku rezultatom 2:0 u meču drugog kola grupe A Evropskog prvenstva i tako obezbedili…