Podeli vest

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra predviđeno je da od danas akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

novac
Foto: Shutterstock

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navedeno je da se predloženim povećanjem akciza očekuje povećanje prihoda od akciza, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine.

Dodaje se da se u cilju izbegavanja povećanja troškova ne menja iznos akcize za derivate nafte koji se koriste u transportne svrhe, grejanje, kao i u industrijske svrhe, a takođe, u cilju smanjenja troškova poljoprivrednih proizvođača, odnosno gazdinstava i fizičkih lica koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, uvodi se refundacija plaćene akcize na derivate nafte – dizel gorivo i biogorivo, koje se kao motorno gorivo koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina.

Akciza na biogorivo i biotečnosti se ne uvećava, jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju, kako je obrazloženo, još u razvoju, pa će poreska politika oporezivanja ovih proizvoda biti detaljnije uređena nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata. Naglašava se da su predložene zakonske izmene pažljivo odmerene, kako ne bi izazvale neželjene poremećaje na tržištu Srbije, uz uvećanje budžetskih prihoda.

Stručnjaci procenjuju da bi povećanjem akciza na evrodizel i benzin gorivo moglo da poskupi za nešto manje od šest dinara po litru, dok bi kod cigareta poskupljenje bilo i veće od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković izjavio je ranije za Tanjug da je ovo povećanje akciza na evrodizel i benzin od oktobra redovno povećanje koje je trebalo da se desi još početkom godine, podsetivši da se akcize nisu povećavale prethodne dve godine.

“Mi smo imali period od bar dve, ali i više godina da akcize nisu primenjivane u punom iznosu, pa pretpostavljam da će i sada država odustati od ovolikog povećanja akciza, odnosno da će ih povećati, a onda novom uredbom smanjiti na neki period”, kazao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, i po zakonu Vlada Srbije ima mogućnost da akcizu privremeno smanji do 20 odsto od njenog iznosa. Atanacković je podsetio i da su akcize na gorivo do marta ove godine u Srbiji bile umanjene i tek od tog meseca su one u punom iznosu, kako je predviđeno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: