Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu kojom je propisana nova maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka, ograničen izvoz i smanjena marža prodavaca

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten.rs

MLEKO
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Vlada Srbije je na današnjoj sednici, u cilju omogućavanja redovnog snabdevanja stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, donela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Severnu Makedoniju i Albaniju, saopšteno je iz vlade.

Izmenom Uredbe se ograničava cena UHT (dugotrajnog pasterizovanog) mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara.

Prethodno je cena litra ovog mleka bila ograničena na 119,99 dinara.

Vlada će istom izmenom smanjila maksimalnu trgovačku maržu na sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto.

Uredbom će biti uvedena i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Na društvenim mrežama slike praznih rafova sa mlekom u Srbiji i punih u Austriji

Poslednjih dana pojavila se vest da se na trižistu Austrije nalazi “Imlekovo” dugotrajno mleko, uprkos nestašici u Srbij.

Kako je dopisnik Tanjuga proverio u Beču, u pojediim prodavnicima lanca “Spar” mogu se naci odredjene količine dugotrajnog mleka koje proizvodi “Imlek”. 

Pravljenje zaliha mleka izazvalo kratkotrajnu nestašicu

Sekretar Udruženja za trgovinu Privrede komore Srbije (PKS) Žarko Malinović izjavio je danas da se na tržištu događa kratkotrajan poremećaj, a ne nestašica mleka.

“Tržište se snabdeva u onim količinama u kojim je to bilo u prethodnom periodu. Usled priče o tome da nema mleka, dobli smo i rast tražnje”, rekao je Malinović za RTS.

On tvrdi da su trgovci sve svoje zalihe stavili na raspolaganje i da rade sve što je u njihovoj moći da obezbede stabilno snabdevanje.

“Građani moraju shvatiti da su trgovačke marže u Republici Srbiji na jako niskom nivou. Trgovci gube novac, ali su svesni odgovornosti koju imaju u ovom trenutku, jer od 15 do 20 odsto proizvoda je pod uredbama ograničenih cena i dele sa građanima teret krize”, smatra Malinović.

On je naglasio kako nema potrebe da potrošači prave zalihe, jer se na taj način pogoršava stanje na tržištu mleka.

“Nema potrebe da mleko kupujemo na pakete. Radi se o robi koja ima ograničen rok trajanja. Ukoliko se kao potrošači ponašamo odgovorno, kupujemo količine koje su nam potrebne, a ne pravimo zalihe, mi ćemo imati stabilno snabdevanje”, poručio je Malinović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: