Podeli vest

U medijima se juče pojavila vest da je potraga za crnim panterom koji je poslednji put viđen u Banji Junaković obustavljena, ipak iz pokrajinskog sekretarijata za inspekcijske poslove ovu vest demantuju i kažu da bi panter mogao biti bilo gde

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

panter
Foto: Pixabay

“Region SRP “Gornje Podunavlje” je ogroman, sve gde je javljeno da je životinja “crni panter” viđena mi smo detaljno pretražili teren, a u blizini su Hrvatska i Mađarska, životinja je mogla da ode bilo gde, i zato ističem da potragu nismo obustavili niti je potraga suspendovana, mi čekamo dalje dokaze kako bi potraga bila nastavljena” izjavio je za RTV Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za inspekcijske poslove.

Šumarsko – lovna inspekcija pri resornom pokrajinskim sekrarijatu, MUP u Apatinu i veterinari iz ZOO vrta Palić i dalje su u pripravnosti.

Ivanović za RTV kaže da je do sada pregledano preko 150 hetrara terena. Radolo se kako kaže termovizijskim kamerama i sada se čeka šta će biti.

“Osim video snimka, koji je sačinio bračni par i dva očevica više dokaza nemamo, a za fotografiju sa kandžama i šapom nemamo autentičnost, jer takve mačke poput pantera imaju uvučene kandže, u toj poziciji. Odluka o traženju pantera nije suspendovana, jer bi to značilo da smo odustali od potrage, što nismo, suviše je rano da bismo odustali”, kaže Ivanović za RTV

Inspekcija, kako navosi, postupa po vanrednim prijavama, imamo vanredni inspekcijiski nadzor i postupamo, a to radimo kada su ugroženi životi i zdravlje ljudi, što je u ovom slučaju. Ovo je prvi put da imamo situaciju odbegle životinje za koju se ne zna odakle je, nemamo pol, starost, ne znamo ništa…”ističe Ivanović za RTV.

Biolog iz ZOO vrta: Ljudi panteru nisu meta

Biolog Zoološkog vrta u Beogradu Kristijan Ovari izjavio je da ne treba paničiti zbog pojave pantera jer čovek nije plen toj životinji koja se prvenstveno hrani sitnijim životinjama.

Ovari u izjavi Tanjugu ističe da panter nije iz zooloških vrtova jer je pričao s kolegama iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji su rekli da ni iz jednog od tih zoo vrtova nije pobegao panter.

“U svetlu onoga što se dešavalo sa lavom koji je zaplenjen u Subotici, pa je dospeo u Zoološki vrt na Paliću, postoji problem sa krijumčarenjem divljih životinja, nelegalnim držanjem. Postoji mogućnost da je, posredstvom toga, i ova životinja dospela u prirodu, odnosno tamo gde joj nije mesto”, rekao je Ovari.

Biolog poručuje da ne bi trebalo paničiti jer, pre svega, toj životinji čovek nije plen.

“Ona se hrani prvenstveno sitnijim životinjama od sebe-zečevi fazani, sitna divljač, odbegli kućni ljubimci, ali nikako ljudi”, kazao je Ovari.

Pojašnjava da je panter životinja koja ima tajnovit način života, što znači da “neće samo tako da se pojavi, već se skriva”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: