Podeli vest

Svetski dana borbe protiv HIV-a obeležava se 1. decembra, a u Beogradu je održana konferencija “Izjednačimo” na kojoj je ukazano na značaj prevencije kao sastavnog dela borbe protiv te infekcije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

laboratorija
Foto: Pixabay

Od početka godine u Srbiji je kod 152 osobe dijagnostifikovan HIV, što je za četvrtinu više nego u poređenju sa istim periodom prošle godine, rečeno je na današnjem skupu povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i poručeno da je važno redovno testiranje na HIV, kako bi se infekcija otkrila na vreme i sprečio razvoj bolesti.

Svetski dana borbe protiv HIV-a obeležava se 1. decembra, a u Beogradu je održana konferencija “Izjednačimo” na kojoj je ukazano na značaj prevencije kao sastavnog dela borbe protiv te infekcije.

Specijalista epidemiologije Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Danijela Simić navela je da je prema podacima tog Instituta u Srbiji od 1985. godine do sada kod 4.500 osoba otkriven HIV.

Doktorka je ukazala i da je kod većine osoba kod kojih je ove godine otkriven HIV dominantan put zaraze bio seksualni odnos bez zaštite, te da je čak 115 osoba to prijavilo.

“Moramo podići svest da je važno testiranje, ako postoji rizik i više puta tokom godine. Testiranje je dostupno u zdravstvenim ustanovama i u zajednici, veoma je važno rano dijagnostifikovati HIV”, poručila je Simić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko ukazao je da je glavni cilj tog Ministarstva da bude što manje novoinficiranih, da se radi na prevenciji i otklanjanju svakog oblika diskriminacije i stigmatizacije osoba obolelih od HIV-a.

Vicko je podsetio da je naša zemlja donela Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a do 2025. godine, čiji je cilj prevencija infekcije, smanjenje mortaliteta, kao i unapređenje kvaliteta života svih koji žive sa tom infekcijom.

Ukazao je i da je antiretrovirusna terapija koja se koristi u lečenju HIV-a dostupna u Srbiji u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vicko je naveo i da je pre 20 godina u Srbiji od HIV-a lečeno samo oko 300 osoba, a u prošloj godini čak 2.300 ljudi.
Govoreći o stigmi i diskriminaciji sa kojom se suočavaju oboleli od HIV-a, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov kazao je da kao društvo nismo daleko odmakli u suštinskom razumevanju te infekcije, a još manje u razumevanju socijalnih teškoća sa kojima se suočavaju osobe obolele od nje.

“Nažalost, daleko smo od trenutka kada će prevencija HIV infekcije biti shvaćena kao stvar odgovornog ponašanja i brige o sopstvenom i tuđem zdravlju i izaći iz domena osuđivanja, sažaljenja i socijalnog isključivanja.

Diskriminacija je veći problem za osobe koje žive sa HIV-om nego njihovo zdravstveno stanje”, ocenio je Žigmanov.

Dodao je da živimo u društvu koje je sklono diskriminaciji po mnogim pitanjima, te je zbog toga teško da se ukaže na probleme sa kojima se suočava malobrojna populacija osoba obolelih od HIV-a.

“Predlažem da iskoristimo pažnju najšire javnosti koja je usmerena na temu javnog zdravlja, da pokrenemo širi društveni dijalog na temu HIV infekcije, sa naročitim akcentom na njenu prevenciju i socijalnu dimenziju.”, naveo je Žigmanov.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji (SZO) Fabio Skano naveo je da je terapija u lečenju HIV-a veoma važna, ali da je važnije što ima puno moguchnosti kako bi se sprečila pojava bolesti.Skano je ukazao da je potrebno smanjiti stigmu osoba sa HIV-om, ssto se može postići kroz dostupnost pravih i istinitih informacija, dodajući da još mnogo toga mora da se učini kako bi sledeća generacija živela bez te infekcije i bolesti.

“Odgovor na HIV je jedan od najistrazzivanijih na neku bolest, a znanja koja su prikupljena kroz borbu protiv HIV-a su primenjena odnedavno i u borbi protiv majmunskih boginja. Racčunajte uvek na pomoch SZO u primeni inovativnih mera u Srbiji”, naveo je Skano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: