Podeli vest

Iako je danas prestala zakonska obaveza upotrebe zimskih guma, Auto-moto savez Srbije upozorava da, u ovim prvim danima proleća zbog promenljivih uslova vožnje, možda još uvek ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gume
Foto: Pixabay

Vozači u Srbiji od danas više nisu zakonski obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, niti da koriste drugu zimsku opremu. Pored zimskih guma, vozači u periodu od 1. novembra do 1. aprila u gepeku moraju da imaju i lance za sneg ili nešto slično za povećanje prijanjanja guma, koje u slučaju potrebe postavljaju pogonskim točkovima.

Upotreba lanaca je obavezna na delu puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, kada na kolovozu ima snega. U naselju, od 1. novembra do 1. aprila, vozila ne moraju biti opremljena lancima i drugom sličnom opremom za gume. Na zimskim gumama dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

AMSS ipak ukazuje da , pored promenljivog stanja kolovoza i uslova vožnje, noći i jutra su još uvek prohladni, a posebno na putevima u višim i planinskim predelima gde meteorolozi najavljuju i slabe snažne padavine.

Pošto će početak vikenda u drugom delu dana doneti pojačan saobraćaj, zbog mokrih kolovoza može biti češćih zastoja i usporene vožnje, dodaje se u saopštenju. AMSS zato poziva vozače da prilagode brzinu, ali i način vožnje ulovima na putu. Prema poslednjim informacijama dobijenim od Javnog preduzeća “Putevi Srbije”, na naplatnim stanicama na autoputevima u Republici Srbiji nema zadržavanja vozila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: