Podeli vest

Zahtev je podneo advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, u ime svih timova odbrane u slučaju “Hašim Tači i drugi”, preneo je Ljajmi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sud suđenje
Foto: Pixabay

Odbrambeni timovi Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija optuženih u Hagu, zajednički su zatražili da pretpretresni sudija naloži Kancelariji specijalnog tužioca da objavi dokaze koje poseduje iz Srbije i koje namerava da koristi u sudskom procesu protiv bivših vođa OVK, koji su godinu i po dana u pritvoru.

Zahtev je podneo advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, u ime svih timova odbrane u slučaju “Hašim Tači i drugi”, preneo je Ljajmi.

U skladu sa pravilom 103 i pravilom 102 (3), timovi odbrane Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija zatražili su obelodanjivanje porekla bilo kog materijala koji Kancelarija specijalizovanog tužioca ima u svom posedu čije je poreklo ili Republika Srbija ili bilo koji njen prošli ili sadašnji organ ili institucija.

Advokati optuženih u Hagu tvrde da su Specijalna istražna grupa i Kancelarija specijalnog tužioca, kooperativnim odnosom sa Srbijom pribavili značajnu količinu nepoznatih dokaza.

Odbrana navodi da namerava da pobije takve dokaze, ali dodaje da je obelodanjivanje koje je do sada pruženo Odbrani nepotpuno i da Kancelarija specijalnog tužioca nije pokazala spremnost da bude transparentna u pogledu svog odnosa sa Srbijom i da ispoštuje zahteve odbrane.

Specijalno tužilaštvo u Hagu optužilo je Tačija 2020. godine da je odgovoran za ubistva počinjena tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

U Hag je prebačen avionom 5. novembra 2020, sa još dvojicom osumnjičenih, Veseljijem i Seljimijem.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: