Američka ambasada u Sarajevu saopštila je, povodom pitanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića gde u Dejtonskom sporazumu piše da državna imovina pripada centralnim vlastima u BiH, da ”nema potrebe za ponovnim razmatranjem pravne istorije i sudskih presuda” zu vezi sa tim pitanjem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Iz ambasade su se u vezi sa državnom imovinom u BiH, pozvali na raniju izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajana iz februara, kada je rekao da je polazna tačka da “imovina pripada državi”.

“Postoji način da da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi”, reči su američkog zvaničnika na koje se ukazuje u saopštenju ambasade, prenosi portal Klix.ba.

Vučić je ranije juče u video-poruci na mreži Instagram odgovrio na ranije tvrdnje ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na “Svesrpskom saboru” u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

On je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.

“Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima”, naveo je Vučić.

Dodao je da su članom 3.1 navedene nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja, i konstatovao da se nigde ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina.

“Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli da to ima veze sa sporazumom po pitanju sukcesije iz 2001. koje je stupio na snagu 2004”, dodao je Vučić.

Amdasada SAD u Sarajevu je u ponedeljak u objavi na mreži X ocenila da su “zaključci usvojeni na Svesrpskoj skupštini u vezi sa Dejtonskim sporazumom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom ukorenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama”.

Ambasada takođe tvrdi da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već da su, kako je navedeno, “smišljen napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine” i dodaje da je to opasno.

Iz ambasade je takođe naveden stav da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima za razdruživanje RS predstavljaju “napad na Dejtonski sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: