Podeli vest

Malo poznata politička partija Spartanci, koju podržava Ilisas Kasijdijaris, bivši poslanik koji služi zatvorsku kaznu od 13 godina zog članstva u kriminalnoj organizaciji kao bivši vođa neonacističke Zlatne zore, osvojila je mesta u narednom sazivu grčkog parlamenta, što ukazuje na politički povratak krajnje desnice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Yorgos Karahalis

Uoči izbora, parlament je uveo oštrija pravila, kako bi blokirao Kasidijarisa da se kandiduje, pa je partija koju je osnovao u zatvoru diskvalifikovana, zbog čega je usmerio svoju podršku Spartancima., , preneo je AP.

“Pobedili smo arogantnog neprijatelja. To je veliki trijumf za Grčku, našu domovinu”, naveo je Kasidijaris u tvitu iz zatvora u centralnoj Grčkoj, ne navodeći o kojem neprijatelju se radi.

Partija desnog centra osvojila je najviše mesta – procenjuje se 158 – ostavivši levičarsku Sirizu na 48 poslaničkih mesta. Spartanci će imati 13 u parlamentu od 300 poslanika.

Lider Spartanaca Vasilis Stigas javno je večeras zahvalio Kasidijarisu za podršku. “Predstavljaćemo grčke ideale i vrednosti u sledećem parlamentu, ideala kojih trenutno nema”, rekao je biznismen Stigas, koji je nekad bio aviomehaničar.

Kasidijaris i ostali članovi partije zatvoreni su 2020. godine nakon što su osuđeni za više nasilnih uličnih napada u kojima su ciljali migrante i levičarske političke aktiviste.

Grčka: Micotakisu većina za vladu, u parlamentu verovatno osam stranaka

Na osnovu blizu 100 odsto prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija, na čijem čelu je grčki premijer Kirjakos Micotakis, osvojila je 40,56 odsto glasova na danas održanim parlamentarnim izborima i imaće najverovatnije 158 mesta u parlamentu od 300 poslanika, preneo je grčki javni servis ERT.

Levičarska Siriza ima 17,83 odsto glasova i 48 mesta.

PASOK je osvojio 11,86 odsto, odnosno, 32 poslanička mesta, dok je Komunistička partija dobila 7,68 odsto i 20 poslanika.

Ultradesničarski Spartanci su dobili 4,67 odsto, Elniki Lisi 4,45 odsto, Niki 3,69 odsto i Plevsi Eleterijas je malo iznad cenzusa, na 3,17 odsto, odnosno osam poslanika, na osnovu 98,2 odsto prebrojanih glasova, preneo je “Katimerini”.

Izlaznost je bila 53 odsto, što je manje nego u prvom krugu izbora u maju, kada je bila 61 procenat.

Micotakis: Nastaviću ključne reforme ubrzanim tempom

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i lider Nove demokratije izjavio je posle pobede te stranke u danas održanom drugom krugu parlamentarnih izbora da je zadovoljan “sigurnom većinom” koju je osvojio i obećao da će nastaviti ključne reforme ubrzanim tempom.

“Ostaću veran svojoj nacionalnoj dužnosti i neću tolerisati aroganciju ili uobraženo ponašanje”, poručio je on, prenosi Katimerini. Micotakis je naglasio da su glasači odbacili “laži i toksičnu atmosferu koja je podelila društvo” i obećao da će biti premijer “svih Grka”.

Vučić čestitao Micotakisu na izbornoj pobedi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sinoć premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu na pobedi u drugom krugu parlemantarnih izbora, kojom je obezbedio još jedna četvorogodišnji mandat.

“Potpuno sam siguran u njegovu posvećenost razvoju Grčke i dobrobiti njenog naroda i u njegovu težnju da nastavi jačanje veza između naših prijateljskih i bratskih naroda”, napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Cipras: Izborni rezultat negativan za nas, ali i za društvo i za demokratiju

Predsednik grčke radikalno leve partije Siriza Aleksis Cipras rekao je nakon poraza te stranke u danas održanom drugom krugu parlamentarnih izbora da je „izborni rezultat negativan za tu stranku, ali i za društvo i za demokratiju”.

On je rukovodstvo Nove demokratije, koja je odnela pobedu na današnjim izbborima, optužio za „nacionalistički govor i govor podela“, prenosi Katimerini.

Odbacio je spekulacije da bi mogao da se povuče sa čela najveće opozicione stranke nakon poraza na izborima. Cipras je rekao da će se staviti na raspolaganje sudu članova stranke, navodeći da će u narednih nekoliko meseci biti sazvan kongres na kojem će biti odlučeno o njenoj sudbini.

”Za Sirizu je završen veliki i kreativni istorijski ciklus, na koji treba da budemo ponosni. Moramo, međutim, nastaviti neophodne rezove kako bi se uskoro otvorio novi, još perspektivniji ciklus”, rekao je Cipras.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: