Podeli vest

Koka-Kola koju je Rusiju nekada smatrala jednim od svojih najvećih tržišta, očekuje da će pretrpeti finansijski trošak od oko 82 miliona evra i u drugom polugodištu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

koka kola
Foto: Pixabay

Kompanija Koka-Kola HBC saopštila je danas da je pretrpela jednokratni finansijski udarac od 190 miliona evra (195,36 miliona dolara) u prvoj polovini godine zbog troškova vezanih za poslovanje u Rusiji, u kojoj je obustavila prodaju koka-kole posle napada Moskve na Ukrajinu.

Koka-Kola HBC je takođe ažurirala svoju prognozu poslovnog rezultata, pa sada očekuje uporedivi operativni profit u 2022. između 740 i 820 miliona evra, usled smanjenog prisustva u Rusiji i problema sa inflacijom, što je niže od 831 miliona evra koliko je prijavila u 2021, izveštava Rojters.

Ova kompanija za flaširanje bezalkoholnih pića, koja je Rusiju nekada smatrala jednim od svojih najvećih tržišta, očekuje da će pretrpeti finansijski trošak od oko 82 miliona evra i u drugom polugodištu jer su iscrpljene sve njene zalihe u Rusiji, gde više neće proizvoditi ili prodavati koka-kolu ili druge kompanijske brendove.

HBC, koji kotira na Londonskoj berzi, takođe je izvestio o padu neto dobiti od 34 procenta na oko 153 miliona evra tokom šest meseci, zaključčno sa 1. julom, usled rasta troškova i uticaja visoke inflacije.

HBC je jedna od brojnih punionica kompanije Koka-Kola, nadležan za lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića koje proizvodi čuveni američki proizvođač.

Kompanija Koka-Kola ima više od 20 posto vlasničkog udela u HBC-u.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: