Podeli vest

Sudija Višeg suda odredio je pritvor devetorici osumnjičenih za zloupotrebe, od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pritvor
Foto: Pixabay ilustracija

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, doneo je rešenje kojim je odredio pritvor devetorici osumnjičenih za zloupotrebe, od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Sudija je rešenjem od 26.juna odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima da ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi brainoci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u roku od tri dana, navodi se u saopštenju tog suda.

Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega je tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage u odnosu na 10 osumnjičenih, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Naredba je doneta u odnosu na Aleksandra Novkovića, Slobodana Starčevića, Ane Tomić, Jasne Stojanović i Zdenke Kurkić, koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, kao i Željka Radovanovića, Saše Radovanovića, Nenada Baletića i Marka Kocića, koji su odgovorna lica privrednih društava, dok se za D.D se traga.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator Novaković, zaposlen u Ministarstvu odbrane iskoripćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih, tržišnih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: