Podeli vest

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor ocu Vladimiru K. (47) čiji je sin K.K. u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio sedam ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borović
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Vladimir K. se sumnjiči za krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stav 2, u vezi člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika.

Pritvor mu je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično delo, kao i jer je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi čalana 32 stav 1 Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ Vladimir Ribnikar u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu. K.K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života. Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: