Podeli vest

Koncert “Rekvijem za Aušvic“ održan je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Međunarodnog dana stradanja Roma u Drugom svetskom ratu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Tridesetak pari cipela simbolično je ostavljeno na rub pozornice, na kojoj je delo švajcarskog kompozitora Rodžera Morena Rathgeba izvela Romska filharmonija iz Frankfurta pod dirigentskom palicom Rikarda M. Sahitija.

Nastupili su i hor Radio-televizije Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički“, kao i solisti sopran Nataša Tasić Knežević, mecosopran Višnja Popov, bariton Željko Andrić i Ermin Ašćerić.

Romska filharmonija iz Frankfurta sa dirigentom Sahitijem izvela je “Rekvijem za Aušvic” u devet evropskih gradova pre Beograda, a večerašnje deseto izvođenje nagrađeno je višeminutnim aplauzima posetilaca i zvanica u Narodnom pozorištu.

Tokom koncerta četvoro glumaca je pokretima i pojavom evociralo uspomenu na Rome stradale u brojnim nacističkim logorima kao što su bili Aušvic i Treblinka, ustaški Jasenovac, kao i Topovske šupe, Staro Sajmište i stratište u banatskom selu Jabuka.

Međunarodni dan stradanja Roma predstavlja sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je šef SS Hajnrih Himler izdao naređenje za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore nacističke Nemačke u cilju njihove likvidacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: