Podeli vest

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, sastao se danas sa načelnicima i predstavnicima upravnih okruga u Srbiji, uključujući i načelnike upravnih okruga sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

martinović
FOTO TANJUG/ NACIONALNA AKADEMIJA ZA JAVNU UPRAVU/ARHIVA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, sastao se danas sa načelnicima i predstavnicima upravnih okruga u Srbiji, uključujući i načelnike upravnih okruga sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

Na sastanku je vođena iscrpna i konstruktivna diskusija o izazovima sa kojima se načelnici upravih okruga suočavaju u svom radu, predstavljeni su konkretni predlozi za njihovo prevazilaženje, u okviru postojećih odredaba zakona i podzakonskih akata, i razmotrene su mogućnosti za jačanje uloge upravnih okruga, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministru Martinoviću predočena je potreba za ažurnijim dostavljanjem direktiva, instrukcija i izvoda iz planova rada načelnicima upravnih okruga od strane nadležnih organa državne uprave, u cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg rada načelnika upravnih okruga i boljeg usklađivanja delovanja područnih jedinica organa državne uprave.

Sagovornici su razmotrili i materijalne probleme na koje načelnici upravnih okruga nailaze u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti, kao i njihovu ulogu u unapređenju koordinacije inspekcija. U cilju unapređenja uslova za rad inspektora i povećanja delotvornosti inspekcijskog nadzora u lokalnim samoupravama, u narednom periodu biće organizovan i sastanak Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor sa načelnicima upravnih okruga, konstatovano je na sastanku.

Martinović je naglasio da su načelnici upravnih okruga produžena ruka Vlade Srbije za određeni deo državne teritorije i spona između državne uprave i jedinica lokalne samouprave, zbog čega je njihova uloga u uspostavljanju moderne i transparentne javne uprave, kao servisa građana i privrede, izuzetno važna.

On im je poručio da će na prvoj sledećoj sednici Vlade upoznati premijerku Anu Brnabić i ministre sa zaključcima sa današnjeg sastanka, kako bi se zajedničkim, sinhronizovanim delovanjem napravili konkretni pomaci u rešavanju problema sa kojima se načelnici upravnih okruga suočavaju.

Martinović je kazao da su im vrata Ministarstva uvek otvorena za podršku i predložio da se u budućnosti saradnja intenzivira i ovakvi sastanci učestalije održavaju.

On je naveo i da će u narednom periodu aktivno obilaziti gradove i opštine u Srbiji, te da će načelnici upravnih okruga biti pozvani da učestvuju u tim posetama i budu upoznati sa svim aktivnostima koje se sprovode na teritoriji okruga na čijem se čelu nalaze. Načelnici upravnih okruga izrazili su zadovoljstvo dogovorima postignutim na današnjem sastanku i istakli da ovakva vrsta inicijative i spremnost ministra da sasluša njihove probleme predstavljaju motivaciju za dalji rad.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: