Podeli vest

Povodom praznika Blagovesti u Beogradu je danas, uz blagoslov srpskog patrijarha, održana litija uz zahtev za izmenu zakona o abortusu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Litija Beograd
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Povodom pravoslavnog praznika Blagovesti u Beogradu je danas uz blagoslov srpskog patrijarha Porfirija održana litija od Saborne crkve do Hrama Svetog Save, a učesnici su se založili za veći natalitet.

Litija je organizovana osmi put na veliki pravoslavni praznik Blagovesti, kada crkva i vernici obeležavaju dolazak arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će začeti od Duha svetoga i roditi sina Božijeg kao sina čovečijeg, sa imenom Isus Hristos.

Litija je krenula oko 10.30 sati od Saobrne crkve, gde je prethodno održana praznična liturgija.

Manji broj vernika sa ikonama u rukama otišao je do Doma Narodne skupštine oko koje su simbolično tri puta napravili molitveni hod sa apelom da se izmene propisi koji dozvoljavaju abortus, i zatim nastavili do Hrama svetog Save.

Organizator litije je Savez za život – Inicijativa za zabranu abortusa, nepolitička mreža nevladinih organizacija, eksperata i volontera posvećena zaštiti dece i tradicionalne porodice, povećanju prirodnog priraštaja.

Mreža sarađuje sa SPC i državnim organima Srbije, lokalnim vlastima, univerzitetima…

U Srbiji je, prema podacima organizatora, 2020. godine bilo 55.000 više umrlih nego rođenih, a 2021. smo dostigli rekordni minus od čak 70.000 više umrlih.

Tvrde da je jedan od glavnih razloga veliki broj abortusa, koji je jedan od najviših po glavi stanovnika u svetu.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: