U crkvi Ružica na Kalemegdanu, u Beogradu, održana je sveta liturgija povodom obeležavanja hrišćanskog praznika Krstovana, nakon čega je osvećena voda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Liturgiji je prisustvovao veći broj ljudi, među kojima i pripadnici MUP-a, Žandarmerije i Kraljevskog Reda Vitezova.


Krstovdan se obeležava kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.
Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hrista, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je Hrista krstio u reci Jordanu. Ovog dana u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja.


Do Časnog krsta na Savi kod Kalemegdana stiglo zajedno 35 plivača

Upravni odbor Kraljevskog reda vitezova i Vitez festa organizovao je danas, na Krstovdan, plivanje za Časni krst.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Svih 35 učesnika u plivanju za Časni krst na Savi kod Kalemegdana, na današnji praznik Krstovdan, doplivalo je zajedno i svi su proglašeni pobednicima.
U plivanju je učestvovalo 35 muškaraca i devojaka.


Kako su istakli organizatori događaja, zajedničkim iznošenjem krsta učesnici su pokazali da su svi pobednici, u duhu krštenja Isusovog, ljubavi i poštovanja prema svome bližnjem, zajedništvu i jedinstvu.


Nikola Stanković je istakao da je danas, kako je rekao, ostvario podvig kao dug Bogu i Srbiji.
“Ovo je pristanište našeg drevnog grada i mi smo ovim duhovno oživeli i ovaj naš drevni grad i ovo pristanište. Naši sveti ratnici, vitezi, podvižnici činili su mnogo veće podvige nego mi danas. Ovo je možda veliki podvig za našeg savremenog čoveka. A za naše svete ratnike i vitezove, ovo je mali simboličan podvig koji smo njima dužni”, istakao je Stanković.


Za Aleksandra Brankovića utisci su, kako kaže, fenomenalni.
“Ovo je jedan veliki podvig, pre svega duhovno, pa onda telesno. Jer na ovaj dan gledam to kao na svoj podvig i na svoje duhovno usavršavanje. Pripreme? Hladni tuševi, hladna kada sa ledom, post i molitva”, rekao je Branković.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ


Predsednik Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović rekao je da je pun utisaka čak i posle 26 godina ovakvog plivanja.
“Svake godine se okupljamo u ime Gospoda na dan kada je on kršten i svi se darivamo sve više i više. Momci su sve bolji i bolji, devojaka ima sve više i sve su lepše. Deca nam se pridružuju, institucije su sve tu. Što da vam kažem, oseća se veliki blagoslov”, naveo je on.


Pred plivanje organizovan je kulturno umetnički program, uz nastup vokalnog ansambla “Ogrlica od bisera”.
Plivanje za Časni krst organizovali su Kraljevski Red Vitezova, uz podršku Skupštine Grada, Gradske opštine Stari Grad, Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a, a pod pokroviteljstvom Linde Karađorđević.


Krstovdan se slavi uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.
U kalendaru nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta na kome je Gospod razapet.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: