Podeli vest

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je danas da je u kontaktu sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa deportacijom protosinđela Fotija – igumana manastira Devina voda i naglasila da traže pojašnjenje kosovskih vlasti o razlozima za njegovu deportaciju u Severnu Makedoniju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Crkva
Foto: Bilten

“OEBS dosledno podržava sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da dobiju svoje boravišne dozvole u ​​skladu sa kosovskim zakonodavstvom”, navodi se u pisanom odgovoru za Tanjug.

Naglašavaju da je Misija OEBS-a takođe pružila podršku ocu Fotiju.

Eparhija raško-prizrenska saopštila krajem nedelje da je kosovska policija deportovala sa KiM u Severnu Makedoniju igumana manastira Devina voda, koji se nalazi na devet kilometara od Zvečana.

Eparhija je ocenila da je tim činom praktično započeo otvoreni progon sveštenstva i monaštva SPC sa KiM, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na KiM.

Otac Fotije je 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekidno punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

On je kao državljanin Severne Makedonije koji je kao i druga sveštena lica Eparhije raško-prizrenske koja nemaju dokumenta izdata iz Prištine, aplicirao poslednjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu, navodi se u saopštenju.

Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.

On je takođe imao zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

Otac Fotije kao i druga crkvena lica Eparhije raško-prizrenske koja apliciraju za dokumenta, ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni tokom deportacije.

Iguman Fotije stalno je nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ”sever Kosova nije u sistemu” i da ne može da aplicira za dokumenta sa adrese na kojoj živi.

Kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je, bez obrazloženja, da je njegov zahtev odbijen, navedeno je u saopštenju.

Štaviše, iako je imao odobren boravak do 11.11.2023. godine rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa KiM, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na KiM poništene i da će njegov dalji boravak na KiM biti nelegalan.

U dokumentu koji mu je dostavljen, citirani su članovi zakona koji se odnose na ”razloge nacionalne bezbednosti” bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

Otac Fotije je, kako su naveli, u krajnje neprijatnoj situaciji pritiska bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata na albanskom i posle su mu prevedena.

Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da, ako želi da izbegne pritvor, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja, navodi ERP.

Na molbu Eparhije, pored predstavnika OEBS-a, na lice mesta došao je i predstavnik Euleksa, koji je fotografisao dokumente i pokušavao da dobije obrazloženje o razlozima deportacije, ali mu je kao i ocu Fotiju samo rečeno da se radi o “razlozima nacionalne bezbednosti”.

Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, ocu Fotiju je privremeno oduzet pasoš Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade detaljno je pretreseno, što je video i predstavnik Euleksa.

Posle toga otac Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.

Ocu Fotiju je onemogućeno da ode do manastira i uzme lične stvari.

Eparhija navodi da je iguman Fotije dobio zabranu ulaska na KiM na pet godina.

ERP naglašava da onemogućavanje igumana Fotija da obavlja crkvenu misiju, predstavlja otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na KiM u kome se kaže da ”neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak ili boravak na KiM za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce”.

ERP je u međuvremenu o događaju obavestila EU, Euleks, ambasadore zemalja Kvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.

Na ovaj način Priština je, kako dodaju, onemogućila funkcionisanje manastira u kome je otac Fotije služio.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: