Podeli vest

Kompanija C&A Srbija saopštila je danas da su jedan njen poslovni partner i drugi počinioci carinske prevare to delo izvršili van sistema poslovanja C&A Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

C&A STEČAJ
Foto: Pixabay ilustracija

Kompanija C&A Srbija saopštila je danas da su jedan njen poslovni partner i drugi počinioci carinske prevare zbog koje je Uprava carina tereti za utaju šest miliona evra poreza, to delo izvršili van sistema poslovanja C&A Srbije.

“C&A Srbija ima uspostavljen interni sistem za kontrolu i sprovođenje uvoza, koji je u skladu sa tržišnim standardima. Počinioci su ostvarili krivična dela radeći potpuno nezavisno od ovog sistema. Sporni uvozi su izvršeni tako što je kreiran paralelni sistem, a kome ni C&A ni Uprava carina Republike Srbije nisu imali pristup”, navela je kompanija u pisanoj izjavi na molbu Tanjuga da objasni kako je došlo do prevare koja je trajala sedam godina, a da niko u kompaniji to nije primetio.

Saopšteno je da se unutar C&A Srbije ova situacija analizira, kako bi se sprečili takvi incidenti u budućnosti.

“Nameravamo da nastavimo u potpunosti da sarađujemo sa organima Republike Srbije u cilju što bržeg rešavanja tekućih postupaka”. ističe se u saopštenju ove kompanije.

U Upravi carina juče je rečeno Tanjugu da su prošle godine njeni službenici otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad vršene, tako što su službenici “jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme”, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

“Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra”, naveli su u Upravi carina.

Kompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, oglasila se saopštenjem u kome je objavila da je proglasila insolventnost i pokrenula stečajni postupak, što utiče na poslovanje 14 njenih prodavnica u Srbiji i 135 zaposlenih.

“Nakon što je postala meta organizovane carinske prevare jednog svog poslovnog partnera i drugih nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost”, objavila je C&A Srbija na svom sajtu.

Precizirano je da su nepoznati počinioci sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Srbije u periodu od 2014. do 2021. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: