Podeli vest

Uredba je doneta radi zaštite energetske bezbednosti zemlje i biće na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vlada
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ MARINA JANCEVIC

Maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, odlučila je danas Vlada Srbije donoseći Uredbu o ograničenju visine cene peleta, a doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

Uredba je doneta na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacijama, Ministarstvom poljoprivrede, skladištarima, peletarima, kao i Upravom za šume, JP „Srbijašume”.

Uredba je doneta radi zaštite energetske bezbednosti zemlje i biće na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Sprovođenje nadzora nad primenom uredbe na terenu i kontrolisanje maloprodajne cene peleta, vršiće inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija,

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu doneta je kako bi se sprečile kritične nestašice ovih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata, i trajaće do 1. novembra ove godine.

Odlukom je omogućeno da se izvoz trupaca može vršiti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trgovine i Privredne komore Srbije.

Dozvole dostavljene do 15. u mesecu za tekući mesec za ukupnu količinu drvnih sortimenata planiranih za izvoz, izdavaće se na period od dva meseca.

Snabdevanje tržišta drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta kontrolisaće Radna grupa za praćenje proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata od strane javnih preduzeća za gazdovanje šumama u državnoj svojini, koja je danas formirana na sednici.

Vlada je na današnoj sednici dala saglasnost na odluku o usvajanju cenovnika osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata javnog preduzeća za gazdovanje šumama „Srbijašume”, kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, a u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Republike Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja.

Vlada je danas usvojila i Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena ovog proizvoda, a imajući u vidu da se u strukturi cena najveći deo troškova odnosi na brašno čija se cena menjala.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnica ključnih za ishranu stanovništva, Uredbom je po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hleba.

Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hleb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cene neće odraziti na njihovo poslovanje. Takođe, procenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati na standard potrošača.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji za period 2022-2027. godine, sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za period 2022-2024. godine.

Imajući u vidu da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ovom Strategijom Srbija uvodi novi koncept integrisanog upravljanja granicom sa ciljem usklađivanja sa evropskim pravnim tekovinama.

Dokument uređuje pravila kretanja lica ppeko granica kao i odredbe šengenskog kataloga – kontrola spoljnih granica, vraćanje i readmisija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: