Podeli vest

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, imajući u vidu da je tržište još nestabilno, neophodno je bilo produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

namirnice
Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmene Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena, koje su važne za snabdevanje potrošača, i ograničenje cena je produženo do 30. septembra.

Uredbom su ograničene – maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima koja ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu, te maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.

Takođe, ograničena je i maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog (UHT) mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 119,99 dinara, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Novom Uredbom ostaju ograničene i maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma.

Marže obračunate na neto fakturnu cenu brašna tip T-400 i T-500 ostaju nepromenjene.

Ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene za svinjski but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjsku slabinu sa kostima.

Ograničene su i maksimalna maloprodajna i maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa.

Marže obračunate na neto fakturnu cenu svinjskog i pilećeg mesa ostaju nepromenjene.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Vlada Srbije je ovu uredbu donela u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard.

Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica osnovnih namirnica, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je na sednici donela i izmene Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, koja se produžava na narednih 30 dana, a kojom je ograničena cena hleba od brašna T-500 i marža na ostale vrste ove životne namirnice.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, imajući u vidu da je tržište još nestabilno, neophodno je bilo produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: