Podeli vest

Policija u Ohaju objavila je danas video-snimak na kome se vidi kako Afroamerikanac Frenk Tajson nekoliko puta govori policajcima tokom hapšenja da ”ne može da diše”, nakon čega je preminuo u bolnici, javlja Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Policija svetla
Foto: Shutterstock

Na snimku se takođe vide policajci koji su Tajsona prikovali za pod bara u kome su se nalazili i stavili mu lisice, dok je muškarac izgovarao iste reči koje je Džordž Flojd, takođe Afroamerikanac, rekao pre nego što su ga policajci ubili u Minesoti 2020. godine.

Tajson je bio osumnjičen da je pobegao sa mesta saobraćajne nezgode 18. aprila u kojoj je učestvovalo samo njegovo vozilo, prenosi Rojters.

Snimak dug 36 minuta počinje tako što patrolno vozilo prilazi automobilu koji je udario u električni stub, a prolaznik govori policiji da je osumnjičeni pobegao u obližnji bar.

Policajci su uočeni kako ulaze u objekat, gde pronalaze Tajsona kako stoji za šankom.

Nakon što su policajci pokušali da mu uhvate ruke, usledila je rasprava, a Tajson je nekoliko puta uzviknuo ”Pokušavaju da me ubiju” i ”Pozovite šerifa”.

Policajci su oborili Tajsona na zemlju i vezali mu lisice, a jedan od njih se vidi kako stavlja Tajsonu koleno na leđa blizu vrata na oko 30 sekundi.

Na snimku se takođe čuje Tajson kako više puta ponavlja ”ne mogu da dišem… ne mogu…skloni se s mog vrata”, na šta mu policajac odgovara da je dobro i da se smiri, pre nego što je sklonio nogu i ustao.

Sledeći video prikazuje Tajsona kako nepomično leži, licem na podu, oko šest minuta, dok policajci razgovaraju s gostima bara, pre nego što su proverili da li muškarac ima puls.

Osam minuta nakon što su ga oborili na zemlju, policajci su skinuli Tajsonu lisice i krenuli da pružaju prvu pomoć.

Tajson je potom prevezen u bolnicu gde je preminuo, ali zvaničan uzrok smrti još uvek nije poznat.

Video snimak ubistva Džordža Flojda 2020. izazvao je masovne proteste u SAD protiv policijske brutalnosti, a na njemu se vidi beli policajac Derek Šovin kako kleči na Flojdovom vratu više od devet minuta, dok on ponavlja:”Ne mogu da dišem”.

Šovin i trojica njegovih kolega osuđeni su za ubistvo iz nehata i druga krivična dela, podseća Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ