Podeli vest

Zagovornici ovog zakona u Ohaju se nadaju da će naoružani učitelji smanjiti učestalost pucnjava u školama.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

oružje
Foto: Shutterstock

Američka država Ohajo planira da donese zakon koji dozvoljava nastavnicima i drugom osoblju da budu naoružani u školama nakon što završe inicijalnu 24-satnu obuku.

Nacrt je finalizovan 10 dana nakon što je tinejdžer s puškom izvršio napad u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika, prenose američki mediji.

Zagovornici ovog zakona u Ohaju se nadaju da će naoružani učitelji smanjiti učestalost pucnjava u školama.

Protivnici zakona kažu da će škole samo učiniti opasnijim za decu.

Zakon je ove sedmice usvojila skupština Ohaja pod kontrolom Republikanaca.

Osmišljen je kako bi ublažio prošlogodišnju presudu Vrhovnog suda Ohaja u kojoj se navodi da dugogodišnji državni zakon zahteva od nastavnika da završe više od 700 sati u programu obuke pre nego što budu naoružani u školskim prostorijama.

Zagovornici zakona rekli su da će on omogućiti školskom osoblju da se suoče s naoružanim napadačem pre ulaska policije.

“U hitnim situacijama u našim školama, sekunde su važne i tragedije se mogu sprečiti”, naveo je u saopštenju predlagač zakona Tomas Hol.

Naoružani učitelji morali bi da prođu provere da bi se utvrdilo da li eventualno imaju kriminalnu prošlost i dobili bi osam sati dodatne obuke svake sledeće godine.

Zakonu su se usprotivili Udruženje za obrazovanje Ohaja i Udruženje učitelja Ohaja, koji su predlog zakona označili kao nagao i rizičan.

Prema novom zakonu, školski okruzi morali bi da obaveste roditelje ako odluče da puste naoružane nastavnike u školske prostorije.

Nije poznato koliko bi školskih okruga odlučilo da dopusti da nastavnici budu naoružani.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: