Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat, najavljeno je da će se Ustavni sud BiH baviti usvojenim izmenama i dopunama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Srpskoj, koji je prošle sedmice usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

“Na Ustavnom sudu BiH će biti da oceni ustavnost zakona u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse”, rekli su iz OHR-a, prenosi Fena.

Agencija prenosi da im je iz OHR-a rečeno da usvajanje izmena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju, kako navode, “deklaracije tzv. svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola”.

Iz OHR-a, kažu, podsećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna Republike Srpske, prenosi portal sarajevskog Avaza.

Sud je navode tada obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i verski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji Republike Srpske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: