Podeli vest

Srpsko-turski biznis forum održava se u Beogradu u okviru dvodnevne posete privredne i političke delegacije Turske, na čelu sa predsednikom Erdoganom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIZNIS FORUM
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Srpsko-turski biznis forum, na kome učestvuje oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija, otvoren je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandara Vučića i predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana.

Na svečanom otvaranju, u Palati Srbija, predstavnicima poslovnog sveta, ministrima i liderima dve zemlje dobrodošlicu je prvo poželeo predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Potom se prisitnima obratito predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, a nakon toga i lideri dve zemlje Vučić i Erdogan.

Privrednici dve zemlje očekuju da na ovom forumu predstave svoje kompanije i razmene iskustava sa kolegama, u cilju sklapanja novih poslovnih ugovora i unaprelđenja ekonomske saradnje Srbije i Turske.

Na forumu se predstavljaju kompanije iz najrazličitijih oblasti, kao što su građevina, energetika, obnovljivi izvori energije, bankarstvo, tekstil, medicinska oprema, prehrana i logistika.

Srpsko-turski biznis forum održava se u Beogradu u okviru dvodnevne posete privredne i političke delegacije Turske, na čelu sa predsednikom Erdoganom.

Predsednik Turske treći put za pet godina dovodi u Beograd najvišu privrednu i političku delegaciju iz Turske, a ekonomske i bilateralne veze dve zemlje iz godine u godinu postaju sve čvršće.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u prvoj polovini godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bojan Stanić iz PKS rekaonje za Tanjug da je izvoz bio vredan 183 miliona evra, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021, a uvoz je dostigao 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 17,6 odsto, dodao je Stanić.

Dve zemlje su u 2021. realizovale spoljnotrgovinsku razmenu u robi sa Turskom u vrednosti 1,73 milijarde evra.

“To je u odnosu na 2020. godinu povećanje za oko 35 odsto”, rekao je Stanić Tanjugu.

Izvoz je u 2021. iznosio 289,7 miliona evra ,što je bilo smanjenje od 8,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je dostigao iznos od 1,44 milijarde evra ili za 43,8 odsto.

Turska se našla na 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi. Kada je reč o uvozu u Srbiju, Turska zauzima peto mesto sa udelom od 4,9 odsto u ukupnom srpskom uvozu.

Sa Turskom, na osnovu podataka Ministarstva finansija od prošle godine, posluje 6.140 privrednih subjekta u Srbiji.

Izvoznika iz Srbije u Tursku ima 198, a uvoznika iz Turske 5.658.

Broj privrednih subjekata koji ostvaruju spoljnotrgovinsku razmenu u oba smera je 284.

U Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, ima oko 700 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici

državljani Turske odnosno pravna lica registrovana u Turskoj, koje zapošljavaju oko 10.000 radnika

Stanić kaže, kada je reč o razmeni u sektoru usluga, da su u prvih pet meseci ove godine prihodi od turskih turista bili 80 miliona evra.

Stanić kaže da je vrednost turskih investicija u Srbiji od 2010. do sada oko 235 miliona evra.

Turska je dospela na 21. mesto liste zemalja sa najvećim

ulaganjima u Srbiju, a u prvom tromesecju ove godine ulaganja su iznosila 13,9 miliona evra.

Stanić je rekao da su turske firme u Srbiji najdominantnije u tekstilnoj industriji, kao i da su prisustne i u prehrambenom sektoru i automobilskoj industriji.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Tursku u 2021. godini su bili gume, spoljne, pneumatske za nove putničke automobile, cirkulacione pumpe za grejne sisteme i drugo.

Vodeci uvozni proizvodi iz Turske u 2021. godini su: nerazvrstana roba, roba na skladištenju, ostali provodnici za napon do 80 V, rude gvožđa i koncentrati, čelik, betonski, TV, rebrasti, u šipkama, autobusi i drugo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: