Podeli vest

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

Zaštitnik građana je zatražio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u konkretnom slučaju izvrši nadzor o radu osnovne škole, koju su pohađala dvojica maloletnika, i da mu u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa u ovim slučajem, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je, takođe, od Ministarstva unutrašnjih poslova – policijsko odeljenje Niška Banja, kao i od osnovne škole u Niškoj Banji, čiji su učenici dvojica maloletnika, takođe zatražio izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, uključujući i sva saznanja koja se mogu odnositi na navode o “problematičnom ponašanju” deteta M.M.

Traži se i dostavljanje informacija o tome da li je dana 05.10.2023. god. osnovna škola u Niškoj Banji raspolagala saznanjima o eventualnom konfliktu između dečaka, kao i o merama koje su ta osnovna škola i Ministarstvo unutrašnjih poslova – policijsko odeljenje Niška Banja preduzimali, imajući u vidu da se radi o krivično neodgovornom licu koje je ranije bilo prijavljivano zbog vršnjačkog nasilja.

“Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči. Jeste užasno i jeste tragedija. Ali, nedopustivo je da konstatujemo stanje, da se zgražavamo nad zločinom i nažalost, reagujemo post festum, posebno što su u pitanju deca. Zločin, koji se dogodio juče i to tačno posle pet meseci od nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, prosto nije smeo da se desi. Tragedija u Niškoj Banji pre svega otvara pitanje odgovornosti nas odraslih, i svih institucija u čijem su fokusu deca, posebno u kontekstu primene svih novih i sveobuhvatnih mera, koje su nedavno donete kako bi se predupredilo nasilje među decom i najvažnije, izbegli ovakvi ishodi”, istakao je zaštitnik građana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: