Podeli vest

Sedamdesetdvogodišnja Italijanka Vijena Kamarota krenula je peške iz Italije “Putem svile” do Kine, a na svom putu, koji će trajati čak tri godine, obilazi i Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

put svile srbija kina
VIJENA KAMAROTA, FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Kamarota je svoj poduhvat posvetila ženama svojih godina kako bi ih ohrabrila i poručila da nikada ne odustaju od svojih snova.

Ona je u Pirotu obišla spomenike kulture, srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad, a danas nastavlja svoju avanturu i kreće put Bugarske.

Vijena je inače aktivna planinarka, članica Gorske službe spasavanja i nekadašnja šampionka u kajaku.

Na put je krenula 27. aprila sa ostrva San Lazareto, blizu Venecije, da bi pešačenje nastavila kroz Sloveniju i Hrvatsku, a posle Bugarske, planira da poseti Tursku, Azerbejdžan, Kirgistan, Gruziju i druge zemlje sve do Kine, odnosno krajnjeg cilja – Pekinga.

“Moja misija na putovanju koje će trajati tri godine je pre svega posvećena ženama mojih godina, njima želim da poručim da nikada ne odustaju od svojih snova, koji uvek mogu da se ostvare, a zatim i istoriji i arheologiji zato što nas podsećaju odakle dolazimo i ko su naši preci”, rekla je Vijena za Tanjug.

Kaže da je njena misija i građenje mostova između Italije i drugih zemalja, iz oblasti kulture pre svega.

“Takođe, moja iskustva iz svih zemalja kroz koje prolazim ću preneti u Italiju kada se vratim”, kazala je ona.

Iz utisaka koje će poneti iz Srbije, Vijena izdvaja gostoprimstvo.

“Na desetak kilometara od Beograda sam upoznala divnu osobu koja mi je pomogla u svemu i koja me oduševila. Na kraju krajeva, ja se nalazim na teritoriji nekadašnje Rimske imperije. U Srbiji sam obišla mnogo tvrđava, mnogo arheoloških lokaliteta, upoznala puno ljudi, probala specijalitete i oduševljena sam svime”, ispričala je Vijena.

Njoj su u Pirotu domaćini bili članovi Rotari kluba Pirot.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: