Podeli vest

Pacijent oslabljenog imuniteta koji je bio zaražen kovidom-19 ukupno 613 dana, tokom kojih je razvio novi, viskomutirani soj, preminuo je od posledica hematoloških problema, otkrili su holadski naučnici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

foto: Pixabay

Ovaj muškarac (72) nekoliko puta je bio vakcinisan, ali nije bilo imunološkog odgovora na imunizaciju, a oboleo je od omikron varijante u februaru 2022, prenosi Tajm.

On je potom razvio više od 50 mutacija, uključujući neke koje su ukazivale na pojačanu sposobnost izbegavanja imunološke odbrane, rekli su naučnici.

Detaljna analiza uzoraka prikupljenih iz više desetina briseva nosa i grla pokazala je da je koronavirus razvio otpornost na sotrovimab, tretmana za stvaranje antitela, u roku od nekoliko nedelja, rekli su naučnici iz Centra za eksperimentalnu i molekularnu medicinu Univerziteta u Amsterdamu.

Oni su istakli da je infekcija od 20 meseci najduža poznata i da ne postoje podaci o drugim pacijentima sa ovom varijacijom, ali su upozorili da produžene infekcije omogućavaju virusu pandemije da akumulira genetske promene, potencijalno stvarajući nove varijante virusa.

”Ovaj slučaj naglašava rizik od upornih infekcija SARS-CoV-2 kod imunokompromitovanih pojedinaca. Ističemo važnost nastavka genomskog nadzora evolucije SARS-CoV-2 kod imunokompromitovanih osoba sa produženim infekcijama”, rekli su naučnici koji će ovaj slučaj predstaviti naredne nedelje na medicinskoj konferenciji u Barseloni.

Naučnici koji proučavaju genomske podatke prikupljene iz uzoraka otpadnih voda prijavili su dokaze o pojedincima sa izraženo mutiranim sojevima koronavirusa.

Ovakve uporne infekcije takođe mogu uzrokovati da pacijenti imaju dugotrajne simptome kovida, pokazuju istraživanja.

Naučnici tvrde da će grip izazvati novu pandemiju, SZO zabinuta zbog H5N1 soja

Grip je patogen koji će najverovatnije izazvati novu pandemiju u bliskoj budućnosti, smatraju vodeći naučnici.

Međunarodna anketa, koja će biti objavljena sledećeg vikenda, otkriće da 57 odsto epidemiologa smatra da će soj virusa gripa biti uzrok sledećeg globalnog izbijanja smrtonosne zarazne bolesti, preneo je Gardijan.

”Svake zime se javlja grip. Ove epidemije možemo da opišemo kao male pandemije. One su manje-više kontrolisane jer različiti sojevi koji ih uzrokuju nisu dovoljno virulentni, ali to neće nužno biti slučaj zauvek”, upozorio je Džon Salmanton-Garsija, naučnik sa Univerziteta u Kelnu.

Prošle nedelje, Svetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost zbog alarmantnog širenja soja gripa H5N1 koji izaziva milione slučajeva ptičijeg gripa širom sveta, podseća Gardijan.

Ova epidemija je počela 2020. godine i dovela je do smrti ili ubijanja desetina miliona živine, a takođe je uništila milione divljih ptica i nedavno se ovaj soj javio i kod sisara, što može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ