Podeli vest

Na današnji praznik Sveti Trifun, koji se smatra zaštitnikom vinogradara prinčevi Filip i Mihailo Karađorđević simbolično su, uz prisustvo sveštenika, orezali Kraljeve vinograde na Oplencu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić rekao je da je sama simbolika Oplenca u srpskom narodu jedna od najvažnijih simbolika.
“Jako je lepo videti vinograde koje je podigao Karađorđe, pa onda knez Aleksandar, kralj Petar i kralj Aleksandar. Da prisustvujemo zajedno sa prinčevima tradicionalnoj rezidbi, koju svake godine praktikujemo na Svetog Trifuna koji je zaštitnik vinara”, rekao je on.
On je izrazio nadu da će sa Oplenca poteći nova priča o srpskom vinarstvu i da će se ona još više razvijati u Topoli, gde ima više desetina vinarija.


Kraljevi vinogradi se prostiru na 12 hektara i tu se nalazi i jedan eksperimetalni vinograd.
“Njega radimo zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu i profesorom Nenadom Markovićem, gde ispitujemo određena svojstva u grožđu koja su dobra za kardiovaskularne sposobnost kod čoveka”, istakao je Reljić.


Kraljevi vinogradi proizvode jako malu količinu vina zbog čega su eksluzivna – po čokotu ima 300 do 600 grama grožđa, gde na dva čokota ide jedna boca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ