Podeli vest

Deo opozicije osudio odluku REM-a o dodeli frekvencije TV Hepi, Pink, Prva i B92.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tv p
Foto: Pixabay

Deo opzicionih stranaka Stranka Slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd osudili su danas odluku REM-a da ponovo dodeli frekvecnije TV Hepi, Pink, Prva i B92, koje su godinama, kako ocenjuju svakodnevno kršile medijske zakone, novinarske i etičke kodekse a nijednu televizijama, koje objektivno informišu građane i ocenjuju to kao težak udarac za demkratiju.

Pokret za preokret ocenjuje da je REM ovom odlukom pokazao da ne radi po zakonu već po volji vladajuće stranke i najavio da će u Skupštini Srbije tražiti da se te odluke ponište, a da članovi REM-a budu smenjeni, dok će PSG, kako najavljuju, nakon promene vlasti u Srbiji pokrenuti postupak protiv članova REM-a.

Predstavnik Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže da je odluka težak udarac za demokratiju.

“Smatram da kuće koje su dobile frekvencije to ne zaslužuju”, rekao je on i naglasio da će se na taj način nastaviti kontrola medija.

ŠP je takođe osudio odluku REM-a da nijednu frekvenciju ne dodeli, kako ocenjuju, od profesionalih televizija poput Nove S i N1.

Kažu da građani imaju pravo da budu objektivno informisani, a da će današnjom odlukom REM-a biti ponovo uskraćeni jer su frekvencije dobile p dobile televizije koje su direktno doprinosile iskrivljenom izveštavanju, polarizaciji u društvu i dizanju tenzija…

Navode da ponovnom dodelom frekvencija tim televizijama, većina članova REM-a nije pokazala ni trunku lične hrabrosti, stručnog integriteta i društvene odgovornosti kao i da nisu u stanju da sprovode zakonske nadležnosti u oblasti zaštite slobode izražavanja i zaštite javnog interesa.

PSG smatra da je odluka REM-a skandalozna i da je nedopustivo da televizije koje su kako navode “više stotina puta” prekršile i Zakon o javno informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju, …. dobiju mogućnost da nastave takav rad.

Ovakvom odlukom Saveta REM-a Srbija nastavlja da nazaduje na putu ka EU, na kojem su ključna poglavlja vezana za slobodu medija i vladavinu prava.

Navode da se u svim izveštajima relevantnih evropskih i svetskih institucija i organizacija, situacija u medijima u Srbiji označava kao nezadovoljavajuća, a mediji sa nacionalnom frekvencijom kao oni preko kojih vladajuća stranka sprovodi propagandu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: