Podeli vest

Opozicioni političari i partije u Prištini kritikovali Aljbina Kurtija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Opozicioni političari i partije u Prištini ponovo su danas kritikovali politiku premijera privremenih prištinskih institucilja Aljbina Kurtija, posebno zbog njene neusklađenosti sa zahtevima SAD i izrazili zabrinutost zbog izlaska Srba iz prištinskih institucija.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri izjavio je da u saradnji sa SAD treba izbegavati opasne situacije, komentarišući to što su SAD još jednom od Kurtija zatražile da odloži rok za registarske tablice i da počne pregovore za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Periskopi.

Što se tiče formiranja ZSO, Haziri je rekao da je izrada statuta ZSO obaveza vlade u Prištini, preneo je Kosovo online.

Bivši lider DSK Isa Mustafa rekao je da je trenutno na severu KiM situacija ozbiljnija nego što je bila pre nekoliko dana, prenosi Indeks onlajn.

Mustafa je kazao da je bliska saradnja, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, uvek bila ključni faktor za takozvano Kosovo i njegovu stabilnost.

Prema njegovim rečima, zahtev za produženje roka za tablice treba da se prihvati.

Mustafa je ocenio i da je situacija sa ZSO i zahtevima međunarodne zajednice u vezi sa tim sada drugačija jer postoji politički pritisak.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići uputio je pismo Kurtiju, u kojem je zatražio da dođe do usklađivanja institucionalnih akcija usled situacije na severu KiM.

Prema Krasnićijevim rečima, povlačenje srpskih zvaničnika iz privremenih prištinskih institucija je “uznemirujuće”, prenosi Koha.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kosova Agim Veljiu istakao je da su potezi Kurtija nepromišljeni i da nisu u interesu Prištine, prenosi Nacionale.

Veljiu je naglasio da su Kurtijeve akcije neusklađene sa unutrašnjim i međunarodnim faktorima i da su unazadile takozvano Kosovo, dodajući da vlada u Prištini mora da deluje u koordinaciji sa SAD.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: