Podeli vest

Tokom jula uobičajeno veterinari širom Srbije dobijaju veliki broj poziva vlasnika pasa koji imaju tegobe zbog visokih temperatura. Među njima su i oni koji su prijavljivali uginuće pasa, usled “toplotnog udara”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

PAS
Foto: Pixabay

Toplotni udar je izraz koji se koristi kod hipertermije tj. povišene telesne temperature usled izloženosti visokim spoljnjim temperaturama. Psi ne mogu regulisati svoju telesnu temperaturu znojenjem, kao ljudi, već je njihov primarni mehanizam regulacije telesne temperature dahtanje, kažu stručnjaci.

Koji su psi najugroženiji?

Posebno su u riziku brahicefalični psi, kao što su buldozi, bokseri, mopsevi itd, zbog svoje anatomije. Kod ovakvih pasa toplotni udar se može javiti čak i pri blagoj promeni spoljašnje temperature i vlažnosti.

Simptomi toplotnog udara kod pasa

Stručnjaci kažu da toplotni udar karakteriše opšta slabost, ubrzano i otežano disanje, povraćanje ili proliv, promena boje desni (blede, sive ili čak ljubičaste) i ubrzan puls i savetuje šta bi trebalo da uradite ukoliko primetite ove simptome, pre nego što pozovete veterinara.

Kako reagovati ako pas ima toplotni udar

Psa sklonite u hlad, rashladiti životinju polivanjem hladnom, ali nikako ledenom vodom. Psa možete rashladiti i stavljanjem mokrih peškira na glavu, vrat i šape. Svom ljubimcu dajte manje količine hladne, ali ne ledene vode i pozvite veterinara.

Kada je reč o preventivi nikada ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu ili izloženog direktnom suncu. Izbegavajte šetnje tokom najtoplijeg dela dana i obezbedite svom ljubimcu dovoljnu količinu vode za piće.

Toplotni udar kod pasa može dovesti do otkazivanja organa, napada, moždanog oštećenja, krvarenja, slepila, grčenja ili čak smrti, a kakva će prognoza biti zavisi od više faktora.bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: