Prema istraživanju objavljenom u Internacionalnom časopisu za rak, proizvodi za farbanje kose povezani su sa povećanim rizikom od raka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Istraživanje, prvi put objavljeno u decembru 2019. godine, ispitivalo je više od 46.700 žena uzrasta od 35 do 74 godine tokom osam godina.

Istraživanje je otkrilo da žene koje redovno koriste trajnu boju za kosu imaju 9% veću verovatnoću da će razviti rak dojke u poređenju sa ženama koje ne koriste boju za kosu redovno.

Studija je takođe pronašla zabrinjavajuće veze između upotrebe hemijskih preparata za ravnanje kose i raka dojke.

Žene koje su koristile preparate za ravnanje kose svaka pet do osam nedelja imale su 30% veću verovatnoću da će razviti rak dojke.

Zašto je ovo zabrinjavajuće?

Iako se odavno zna da boje za kosu sadrže jedinjenja koja remete endokrini sistem i kancerogene supstance – hemikalije koje mogu remetiti endokrini sistem i uzrokovati kancer – ranija istraživanja su davala neusaglašene rezultate. Ovo istraživanje pruža dokaze o povećanom riziku od raka dojke povezanom s upotrebom boje za kosu.

Studija takođe pokazuje da to nesrazmerno utiče na crne žene – crne žene koje su koristile trajne boje za kosu imale su 60% veću verovatnoću da će razviti rak dojke u poređenju s belim ženama, koje su imale 8% veću verovatnoću za oboljevanje od raka.

Upotreba preparata za ravnanje kose bila je takođe češća kod crnih žena, stavljajući ih u veći rizik. Studija je pokazala da je 74% crnih žena koristilo hemijske preparate za ravnanje kose, u poređenju s 3% belih žena.

Razlika u stopama ravnanja nije iznenađujuća; crne žene su izložene intenzivnom društvenom pritisku u vezi sa svojom kosom, i istraživanja su pokazala da mnogi pojedinci možda još uvek imaju implicitni pristrasni stav prema teksturiranoj kosi.

U oktobru 2022. godine, drugo istraživanje objavljeno u Časopisu Nacionalnog instituta za rak pokazalo je povećan rizik od raka materice kod žena koje su koristile hemijske preparate ili sredstva za omekšavanje kose.

Kakva rešenja preporučuju istraživači?

Autori studije kažu da rezultati trebaju biti potvrđeni u drugim istraživanjima kako bi se doneli čvrsti zaključci.

“Izloženi smo mnogim stvarima koje potencijalno mogu doprineti raku dojke, i malo je verovatno da bilo koji pojedinačni faktor objašnjava rizik žene. Iako je još uvek rano donositi čvrste preporuke, izbegavanje ovih hemikalija može biti još jedan način na koji žene mogu smanjiti svoj rizik od raka dojke”, rekao je Dejl Zandler, koautor studije, za FastCompany.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: