Na dan kada trgovci spuštaju cenu robe, ponude deluju vrlo povoljno, ali je potrebno čuvati se mogućih prevara i biti oprezan prilikom kupovine onlajn.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crni petak
Foto: Pixabay

Poslednji petak u novembru, svim ljubiteljima kupovine preko interneta, poznat je kao “Crni petak” (Black friday), a da taj dan ne bi zaista i postao “crn” i izazvao probleme, svi kupci treba da budu dodatno oprezni.

Na dan kada trgovci spuštaju cenu robe, ponude deluju vrlo povoljno, ali je potrebno čuvati se mogućih prevara i biti oprezan prilikom kupovine onlajn.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na svojoj fejsbuk stranici objavilo savete kako izbeći zamke u onlajn kupovini.

Jedan od njih je da se dobro proveri veb adresa sa koje se kupuje ili na kojoj se vrši bilo koje plaćanje.

“Ne plaćajte na stranicama koje ste dobili putem nekog linka, preko mejla ili društvenih mreža”, savetuju iz MUP-a.

Takođe, potrebno je da se uvek proveri da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji se posećuje zaštićen i obavezno koristiti HTTPS i S SL protokole.

“Nikada nemojte slati podatke o kartici putem elektronske pošte, niti bilo kojim drugim sredstvom komunikacije. Ukoliko vam neko traži da slikate prednju i zadnju stranu vaše kartice i tu sliku mu pošaljete nemojte to činiti, gotovo sigurno je u pitanju pokušaj prevare”, upozorava MUP.

Uvek je potrebno proveriti sigurnost plaćanja na veb stranici i vršiti plaćanja samo tamo gde je to verifikovano od strane kompanija Visa ili Masterkard.

“Proverite ono što vam se nudi na internetu. Kada naiđete na nešto što je – mnogo dobro da bi bilo realno, razmislite više puta pre nego što se odlučite da to kupite”, još je jedan savet za bezbednu kupovinu putem interneta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: