Podeli vest

Istraživači u SAD veruju da bes može uticati na funkcionisanje krvnih sudova, da to kao posledicu može imati srčani ili moždani udar. Ova studija ide u prilog teorijama da psiha zaista utiče na stanje našeg tela

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Da li ste više emocionalni ili flegmatični tip? Svako ko se lako emocionalno uključuje u situacije treba da bude oprezan – posebno kada je ljut.

Bes zaista može da ubije

Američki naučnici u novoj studiji potvrđuju da bes može da ubije. Otkrili su da kratki trenuci ljutnje mogu narušiti funkciju krvnih sudova, što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara do 40 minuta.

Studija objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce pokazuje da oslobađanje besa može privremeno umanjiti sposobnost krvnih sudova da se opuste. Ovo blokira dobru cirkulaciju krvi i podstiče srčani i moždani udar .

Ljutnja, strah, tuga

Za ovu studiju, ukupno 280 odraslih osoba iz gradskog područja NJujorka (SAD) dobilo je instrukcije da se opuste 30 minuta. Za to vreme im nije bilo dozvoljeno da razgovaraju, koriste svoje telefone, čitaju ili spavaju .

Pre nego što je svakom učesniku dat osmominutni zadatak, izvršeno je merenje krvnog pritiska.

Zatim se jedna grupa imala zadatak da se priseti ličnog iskustva koje ih je naljutilo.

Druga grupa je trebalo da se seti trenutka straha , treća da pročita niz depresivnih rečenica koje treba da izazovu osećaj tuge.

Četvrta grupa, u emocionalno neutralnom zadatku, trebalo je da broji di 100.

40 minuta povećan rizik

Istraživači su pregledali ćelije koje oblažu krvne sudove učesnika pre i posle zadataka. Zaključak je da sećanje na uznemirujući događaj ometa širenje krvnih sudova do 40 minuta.

„Nakon 40 minuta, oštećenja i suženja više nije bilo“, navodi se u istrazi.

Samo bes utiče na krvne sudove

Ispostavilo se da su promene bile prisutne samo u stanju ljutnje.

„Nije bilo statistički značajnih promena u sluznici krvnih sudova učesnika u bilo kom trenutku nakon što su iskusili emocionalne zadatke koji uključuju strah i tugu”.

Ograničenja studije

Istraživači su priznali ograničenja studije. Učesnici nisu posmatrani u stvarnim situacijama ili tokom dužeg vremenskog perioda nakon što su njihove emocije bile probuđene. Pored toga, prosečna starost učesnika bila je 26 godina, “pa je nejasno da li se rezultati odnose na starije odrasle osobe sa drugim zdravstvenim stanjima koji najverovatnije uzimaju lekove”, rekao je dr. Daichi Shimbo, profesor medicine na Medicinskom centru Irving Univerziteta Kolumbija u Vašington Hajtsu i autor studije, prenosi nemački magazin Heute.

Kako psiha utiče na telo

“Ova studija dodaje rastućoj bazi dokaza da psihološko blagostanje može uticati na kardiovaskularno zdravlje i intenzivna akutna emocionalna stanja.”

Bes ili stres mogu dovesti do kardiovaskularnih događaja (srčani udar, moždani udar).

„Na primer, znamo da su intenzivna tuga ili slične emocije uobičajeni pokretač Takotsubo kardiomiopatije (sindrom slomljenog srca). Događaji kao što su zemljotresi ili čak gledanje fudbalske utakmice kao navijač koji izazivaju stres mogu dovesti do srčanog udara i/ili ili dovesti do srčanih aritmija“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…