Podeli vest

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, javila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SIRUP LEK
Foto: Pixabay

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, javila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

Komitet za bezbednost agencije EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mere za smanjenje rizika, niti utvrditi da li su koristi od folkodina veće od rizika, lekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept ni bez recepta.

EMA savetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative lečenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin.

Ovi lekovi se, inače, koriste od pedesetih godina prošlog veka, u prodaji su u više država članica EU pod brendovima Dimetane, Biocaliptol i Broncalene.

Belgijska savezna agencija za lekove i zdravstvene proizvode, suspendovala je 1. oktobra distribuciju lekova koji sadrže folkodin. EMA sada radi na novoj analizi o odnosu rizika i koristi ovih proizvoda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: