Podeli vest

Gotovo svi znaju su sokovi iz radnje jarko narandžasti zbog veštačkih aditiva i boja i da se aditivi koriste u gotovo polovini proizvoda na policama. Međutim, nisu svi aditivi bezazleni, određene supstance mogu izazvati alergije, oštetiti organe ili se sumnja da izazivaju rak. Ovo je spisak aditiva na koje treba da obratite pažnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pexels

Arome, boje, konzervansi i “zgušnjivači” čine hranu privlačnom za potrošače. Oni čine da hrana bez mirisa bolje miriše, da proizvodi imaju lepšu boju ili duže traju. Neki aditivi su potpuno bezopasni, ali druge treba izbegavati jer se sumnja da izazivaju bolesti kao što su alergije , ADHD i rak.

U suštini, Evropska agencija za bezbednost hrane proverava da li je neki aditiv štetan. Ako nema sumnje u njegovu sigurnost, supstanca je odobrena. Međutim, određeni aditivi podležu ograničenju količine i zahtevu upozorenja. Stručnjaci su za nemački magazin “Focus” izdvojili listu štetnih aditiva na koje posebno treba da obratite pažnju.

Boje

Boje dolaze u prirodnim i sintetičkim oblicima. Postoji vrlo malo boja u potpunosti na biljnoj i životinjskoj bazi, ali postoji bezbroj sintetičkih. Oni su ili zasnovani na prirodnom paru ili su kreirani isključivo u epruveti. U ovu grupu spadaju i azo boje.

Žute boje – E102, E104, E110

Ove boje boje slane grickalice, džemove i pudinge, na primer.

Osip na koži i nedostatak daha su problemi koje može izazvati azo boja E102 – tartrazin . Ova boja je posebno upitna za ljude koji pate od netolerancije na aspirin. Kancerogeno dejstvo ove boje je kontroverzno. E110 – žuto-narandžasta može izazvati identične simptome .

E104 – Kinolin žuta : Hrana koja sadrži ovu boju mora biti označena kao „može uticati aktivnost i pažnju kod dece“ jer može izazvati poremećaj pažnje i hiperaktivnost . Štaviše, E104 promoviše pseudoalergije. To su alergije koje imaju samo simptome klasične alergije , ali ne pokazuju nikakvu imunološku reakciju.

Foto:Pixabay

Crvene boje – E122, E123, E124, E127, E129

Koriste se u proizvodima za zamenu za meso i ribu od biljnih proteina, sosovima, slatkišima i džemu.

Pored pseudoalergija, hiperaktivnost kod dece mogu izazvati i boje E122 – azorubin, E124 – košenil crvena, E129 – alura crvena .

E127 – eritrozin takođe izaziva zabrinutost . Pored gore navedenih simptoma, za ovu boju se takođe kaže da izaziva poremećaje štitne žlezde.

E123 – Sumnja se da amarant (boja, a ne zrno) može oštetiti bubrege. Ova boja je zabranjena u Americi jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može izazvati rak.

Smeđa boja – E150, E151, E154, E155

Kola, kolači i sosevi duguju svoju boju ovim supstancama.

E150 – Karamela se smatra bezopasnom sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine. U SAD, hrana koja sadrži E 150 mora imati oznaku upozorenja koja ukazuje na potencijalni rizik od raka.

E154 – Braon može oštetiti unutrašnje organe u velikim količinama. Ova boja je odobrena samo za dimljene haringe. E155 je takođe štetan za unutrašnje organe .

Kaže se da boja E180 – “Brilliant Black” izaziva pseudoalergije.

koka kola
Foto: Pixabay

Konzervansi

Upotreba konzervansa sprečava rast bakterija, buđi i kvasca. Iz tog razloga oni takođe štite naše zdravlje . Oni produžavaju rok trajanja hrane. Ali konzervansi takođe mogu biti upitni.

E220 – Sumpor dioksid je supstanca koja se često koristi za konzerviranje suvog voća i gotovih jela. Međutim, glavobolja, mučnina i dijareja su moguće reakcije na ovaj konzervans.

E249 i E250 su nitriti. Mesna industrija ih posebno koristi za crvenilo i očuvanje mesa. Ovi aditivi deluju vazodilataciono i snižavaju krvni pritisak, što je posebno opasno za malu decu.

Savetodavni centar za potrošače klasifikuje E235 kao sporan. Ovo se koristi samo u proizvodnji provolone sira. Boje za kavijar E284 i E285 su takođe klasifikovane kao štetne.

Sredstva za zgušnjavanje i želiranje

Aditivi kao što su guma od zrna rogača i guar guma daju hrani bolju konzistenciju. Veziva daju sosovima, lakim i mlečnim proizvodima prijatniji osećaj u ustima. Većina njih je bezopasna.

E407 – Karagenan vezuje kečap, sosove i pudinge. Izlučuje se nesvareno i smanjuje apsorpciju hranljivih materija .
Treba izbegavati zgušnjivač E425 – Konjac . Proizvođači ga često koriste u staklenim rezancima. Kaže se da sprečava apsorpciju hranljivih materija i povećava sadržaj creva.

Pojačivač ukusa

Pojačivači ukusa nisu ukusni začini, već hemijski proizvedene supstance koje – kao što ime objašnjava – poboljšavaju ukus . Takođe stvaraju veštački osećaj gladi.

E620 – E625 – Glutamati deluju snažno na telo. Migrene, bol u stomaku, pritisak u slepoočnicama i visok krvni pritisak mogu se javiti kao rezultat glutamata.

Zaslađivači

Mnogi proizvodi su veštački zaslađeni.

Zaslađivač E951 – aspartam je izazvao rak u eksperimentima na životinjama i može dovesti do glavobolje i gubitka pamćenja.
E999 – Za ekstrakt Kuillaja se kaže da poboljšava stvaranje pene u pićima, ali takođe može da smanji broj krvnih zrnaca ili ograniči njihovu funkciju.

Aditivi u organskim proizvodima

Organska udruženja žele da zadrže upotrebu aditiva što je moguće manja i stoga uglavnom izbegavaju aditive. 47 od 316 aditiva je odobreno za organsku hranu, a svi su bezopasni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: