Podeli vest

Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton upozorio je društvene mreže da se pripreme za rizik od emitovnja “pogubljenja uživo” od strane palestinskog Hamasa. Ovakvi video snimci mogli bi da dopru i do dece širom sveta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Agencije

Foto:Pixabay

Komesar Evropske unije kaže da su od društvenih mreža tražili garancije da su spremne da ne prikazuju ovakve snimke.

“Kao deo naše interakcije sa platformama, posebno smo ih zamolili da se pripreme za rizik od Hamasovih pogubljenja uživo, rizik od kojeg moramo da zaštitimo naše građane. Tražimo garancije da su platforme dobro pripremljene za takvu mogućnost”, rekao je Breton u sredu tokom govora u Evropskom parlamentu, prenosi Si-En-En.

Portparol Hamasovih brigada Al-Kasam rekao je prošle nedelje da će Hamas početi da vrši pogubljenja civilnih talaca i da ih prenosi preko društvenih mreža i medija ukoliko Izrael bude gađao civile u Gazi bez upozorenja.

“Pogubljenjem civilnih talaca koja ćemo prenositi u formi audio i video zapisa, odgovorićemo na svaki izraelski napad bez upozorenja na naše civile u svojim kućama”, rekao je predstavnik Hamasa Abu Obaida u audio izjavi emitovanoj u pondeljak u programu Al Džazire na arapskom.

Zakonom zabranjeno emitovanje nasilnih snimaka

“Ukazivanjem na odgovornost platformi i njihovih izvršnih direktora u upravljanju (ili nedostatku upravljanja) nelegalnim sadržajem koji distribuiraju, šaljemo veoma eksplicitan signal: stvari su se promenile u Evropi. Postoji zakon koji se mora poštovati”, poručio je komesar Breton.

Možemo li se osloniti na vlasnike društvenih mreža da zaštite decu od nasilnog sadržaja?

Komesar Brenton je ukazao da će način na koji platforme odgovaraju na pitanja Komisije biti uključen u dosijee o njihovoj usklađenosti sa obavezama koje proizlaze iz Zakona o digitalnim uslugama EU (DSA).

Ipak, sve ovo se čini kao nedovoljan garant i zato je važno da roditelji obrate posebnu pažnju na ono što će se u narednim danima dešavati na društvenim mrežama.

Uticaj na mentalno zdravlje

Gledanje nasilnih video snimaka može imati ozbiljan uticaj na mentalno zdravlje dece. Oni mogu razviti anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj. Takođe, takvi video snimci mogu uticati na njihovu percepciju stvarnosti i razvijati nasilne obrasce ponašanja, kažu stručnjaci.

Nova, stara poruka- “Razgovarajte sa decom”

Zaštita dece od nasilnih video snimaka na društvenim mrežama zahteva zajednički napor roditelja, staratelja i samih platformi. Ipak, kao i do sada većina stvari je u rukama roditelja, pa stručnjaci predlažu da razgovarate sa svojom decom.

Otvoren razgovor sa decom o sadržaju koji gledaju i o njihovim emocionalnim reakcijama je ključan., kažu psiholozi i dodaju da je potrebno podstaći decu da postavljaju pitanja i izražavaju svoje brige.

Ako primetite da je vaše dete ozbiljno pogođeno nasilnim sadržajem, potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: