Podeli vest

Farmaceut Rada Jakovljević je navela da se od simptoma mogu javiti gorušica, mučnina, nelagode i pojačano stvaranje gasova

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrana
Foto: Pixabay

Obilje hrane i pića sastavni su deo svake uskršnje trpeze, što može biti pravi šok za organizam nakon dugog vaskršnjeg posta, pa se tokom praznika javljaju problemi sa varenjem zbog preteranog unosa hrane.

“Povećani unos hrane, takozvano prejedanje, može biti razlog različitih gastričnih tegoba. Poremećaj varenja može biti uzrok stvaranja želudačne hlorovodonične kiseline ili može biti posledica višnjka ili manjka stvaranja kiseline i nedostatak enzima”, rekla je za Tanjug farmaceut Rada Jakovljević.

Ona je navela da se od simptoma mogu javiti gorušica, mučnina, nelagode i pojačano stvaranje gasova.

“U zavisnosti šta se javlja kod pacijenata, takve budu i naše preporuke. U slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja se gorušica, naša preporuka su lekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori, inhibitori protonske pumpe, a ako je posledica nedostatka enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima. Tu su lekovi koji stimulišu motilitet”, rekla je Jakovljević.

Ona je navela i da je najbolja preporuka umerenost, ali da ako je je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima.

Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže, rekla je Jakovljević.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: