Opština Leposavić predstavila je svoju turističku ponudu na ovogodišnjem 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a direktor Sportsko-turističke organizacije Leposavić Marko Radosavljević je rekao da je akcenat stavljen na ‘autdor’ turizam, odnosno na planinarske i biciklističke ture.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ (STF)

On je rekao da ova opština ima i banju Vuče i da se nada da će se u nju ulagati u budućnosti.

“Naravno poznati smo po tome da imamo dobru gastronomsku ponudu, ponudu vina i već sad imamo četiri ili pet ozbiljnih vinarija i proizvođača vina, i apsolutno ima razloga da se dođe u najseverniju opštinu. Akcenat je na jednodnevnim turističkim ponudama, jer nema većih hotelskih kapaciteta, ali siguran sam da uspevammo da na taj jedan dan zaustavimo ljude u Leposaviću, da se upoznaju sa prirodom, a onda se uvek javi želja da opet dođu”, rekao je Radosavljević.

Kako je istakao, razlog je fenomenalana priroda opštine Leposavić i gostoljubivost.

On je istakao da postoji i pčelarsko udruženje “Ibarski cvet” u Leposaviću koje okuplja više od 400 pčelara koji su nadaleko poznati po vrhunskom medu.

Pčelar Ljubiša Milosavljević iz Leposavića dobitnik je nagrade sa Novosadskog sajma za najbolji med,, a kako je rekao pčelarskom se bavi skoro 50 godina.

“Mislim da sam posle toliko godina došao do zadovoljavajućeg nivoa u pčelarstvu, ali čovek ne može da bude zadovoljan 100 odsto”, rekao je Milosavljević.

Istakao je da želi da proširi svoje kapacitete da trenutno ima više od 200 košnica.

On je istakao i da je dobio zlatnu medalju za livadski med, kao i za šumski med na Novosadskom sajmu.

Za dobar med, važno je i dobro okruženje.

Pored pčelara i vinara, na sajmu turizma se predstavilo i kulturno-umetničko društvo iz Leposavića “Kopaonik”.

Umetnički direktor društva Đorđe Lakušić je rekao da ovo društvo broji više od 350 članova i da ono spada u red deset najboljih ansambala Srbije.

“Do sada smo preko 32 zemlje sveta obišli. I naravno u ovoj godini planiramo također Kinu ponovno. KUD neguje i čuva nematerijalnu vrednost i nematerijalna baštinu sa prostora čitavog KiM. Pored toga što to sve radimo kroz muzički deo, bavimo se i publikacijom. Napisali smo dve knjige koje su digitalizovane. KUD je vrlo jedna ozbiljna institucija od značaja za kulturu da ne samo za opštinu. U okviru svojih aktivnosti imamo i radionicu za izradu narodne nošnje”, rekao je on.

On je rekao da ima puno dece u društvu i da postoji stručan kadar koji radi sa decom i dodao da na teritoriji KiM ima 24 kulturno-umetničkih društava.

“Ne samo iz Leposavića, imamo decu iz Prilužja, iz Mitrovice, Kraljeva, Raške. Zato što ‘Kopaonik’ ima taj međunarodni nivo organizovanja. Mi smo članice IOFA i CIOFA, znači evropske asocijacije kulture i svetske asocijacije kulture. Tako da u toku godine, najmanje ćemo otići na dva putovanja van zemlje. Ove godine ćemo ići do Bugarske, mlađa grupa će ići za Bugarsku, a starija će ići za Kinu”, dodao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ