Podeli vest

Premijer Mađarske istakao je da ta zemlja i Srbija, čuvajući svoju granicu, čuvaju i austrijsku granicu i sprečavaju krijumčarenje ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VIKTOR ORBAN
Foto: Shutterstock

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti, na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije, da su rusko-ukrajinski rat, visoke cene energenata i sankcije skrenuli pažnju sa problema sve većeg broja migranata kojima su najviše ugrožene upravo ove tri zemlje i da je zato potrebna nova dimenzija saradnje.

“Ovo je prvi u nizu susreta, okupili smo se zbog migracija, zemlje koje najteže pogađa ilegalna migranata, svi smo ugroženi, treba mnogo ulagati u rešavnje tih problema, nismo zadovojni sadašnjom situacijom na granici Srbije i Mađarske”, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije u Varkert bazaru, gde se održava samit trojice lidera.

Orban je istakao da Srbija i Mađarska čuvajući svoju granicu čuvaju i austrijsku granicu i sprečavaju krijumčarenje ljudi.

“Sitaucija je sve teža, svet ima druge ozbiljne probleme, rusko – ukrajinski rat, skupe enegente i sankcije, pa nije dovoljno pažnje usmreno na migracije. Sada smo pokušali da razradimo mere. Mađarska je inicirala ovaj susret, mi smo u najspecifičnijoj situaciji, pošto iz dva pravca nam dolaze migranti – preko milion izbeglica je doslso sa istoka, iz Ukrajine, dok je sa druge strane naša južna granica pod opsadom. Imali smo više od 180.000 pokušaja ilegalne migracije koje smo sprečavali”, naveo je Orban.

Kaže da ne vidi da se menja briselska politika koja utiče na to i da postoje i drugi problemi, kao snabdevanja hranom i gladi us vetu, što će sve povećati migracije. “Najteže je pogođena ruta ZB, tu najveći broj migranata prolazi i sada je krijmčarenje migranata podignuto na viši nivo, a koriste sada i ozbiljno naoružanje. Mi sada ne štitimo samo svoje granice već čitavu Evropu”, istakao je Orban.

On je rekao da je svima nama, celoj Evropio, u intrresu da se odbrambena granicu spustimo sve niže i da prva odbrana ne bude na srpskoj-mađarskoj granici, već da se pomeri južnije. Orban kaže da je Mađarska već pomagala Srbiji i S. Makedoniji po tom pitanu, ali da je sada potrebna nova dimenzija saradnje. “Imaćemo sledeći susret u Beogradu, nadležni ministri će u pravnom okviru odrediti buduće korake i razjasnićemo sve zadatke. Treći susret će biti u Beču”, zakljičio je Orban.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: