Podeli vest

Vlada u Budimpešti neće podržati novi paket pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok EU ne isplati sva sredstva namenjena Mađarskoj koja je zamrznula Evropska komisija, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orban
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Evropska komisija je ove nedelje pristala da oslobodi trećinu od oko 30 milijardi evra (33 milijarde dolara) koje su zamrznute zbog zabrinutosti za vladavinu prava i korupciju nakon što je Mađarska donela promene u vezi sa pravosuđem, jačajući nezavisnost sudova.

Orban je naveo da će na narednom sastanku koji će biti održan početkom sledeće godine zatražiti od lidera EU da odobre sva mađarska sredstva, pre nego što razmotre paket od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

“Ovo je odlična prilika za Mađarsku da jasno stavi do znanja da mora da dobije sve što joj je EU dužna”, rekao je mađarski premijer, prenosi Blumberg.

Iako se Mađarska uzdržala od glasanja o pregovorima o članstvu u EU sa Ukrajinom, Orban se i dalje protivi toj odluci i spreman je da stavi veto na pridruživanje Ukrajine u kasnijoj fazi, rekao je premijer.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: