Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban podneo je danas ustavni amandman kojim bi se sprečilo pomilovanje osuđenih za zločine nad maloletnicima, dodajući da je njegovo lično uverenje da ”ne sme biti milosti za pedofile”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orban
Foto: Shutterstock

On je rekao da je pokrenuta debata o ovlašćenjima predsedničkog pomilovanja, dodajući da “sada nije potrebno da budemo advokati, već da se stvari odrede jasno i nedvosmisleno”, prenela je agencija MTI.

Orban je amandman podneo nakon što su opozicione stranke u Mađarskoj povećale pritisak na predsednicu zemlje Katalin Novak, uz poruku da više nije podobna da obavlja predsedničku funkciju nakon što je prošle godine pomilovala bivšeg zamenika direktora državnog dečjeg doma, koji je osuđen na više od tri godine zatvora zbog pomaganja u prikrivanju slučaja seksualnog zlostavljanja koje je počinio direktor te ustanove, a koji je i sam osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje desetoro dece u periodu od 2004. do 2016. godine, navodi AP.

Novak, koja ga je pomilovala zajedno sa još dvadesetak drugih povodom posete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023. godine, negirala je da je postupila nepropisno i odbacila pozive za formalno obrazloženje svoje odluke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: