Podeli vest

Svet može videti da Mađarska ima dobro srce za svoje američke prijatelje, Poljake, Italijane, Špance, Srbe, Austrijance, izjavio je Orban

Autor : Bilten.rs , Izvor :

orban
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Premijer Mađarske Viktor Orban proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, nakon što je stranka Fides, čiji je lider, osvojila više od polovine glasova, a u pobedničkom govoru je pomenuo i Srbiju.

“Svet može videti da Mađarska ima dobro srce za svoje američke prijatelje, Poljake, Italijane, Špance, Srbe, Austrijance. Ceo svet je večeras u Budimpešti mogao da vidi da su demohrišćani, konzervativci, patriotska politika pobedili. Šaljemo poruku Evropi da ovo nije prošlost, ovo je budućnost”, rekao je Orban, prenosi Index.hu.

On je dodao da je trijumf bio ubedljiv.

“Naša pobeda je ogromna. Vidi se čak i sa Meseca, ali svakako je vide i u Briselu”, izjavio je Orban.

Mađarski premijer je rekao da će se sećati ove pobede do kraja života i istakao da je morao da se bori protiv brojnih rivala, u koje je ubrojao i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preneo je “Si-En-En”.

“Sećaćemo se jer smo morali da se borimo protiv brojnih neprijatelja: lokalnih levičara, međunarodne levice, birokrata iz Brisela, novca i institucija Soroševog carstva, međunarodnih mejnstrim medija i ukrajinskog predsednika, takođe. Nikada nismo imali toliko neprijatelja ođednom”, kazao je Orban.

Kako prenosi mađarska agencija MTI, na osnovu 85,96 prebrojanih glasova, Fides, koji je na izbore izašao u koaliciji sa Hrišćansko-demokratskom narodnom partijom, osvojio je 53,71 odsto glasova, a Ujedinjena opozicija 34,41 odsto.

Prema ovim rezultatima, premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides osvojili su četvrti uzastopni mandat.

Mađarski parlament broji 199 poslanika, od kojih se 106 bira po većinskom sistemu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova, a preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću izborne liste.

Cenzus je pet odsto za stranku, 10 odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto ako je reč o koalicijama tri ili više partija.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: