Podeli vest

Savez samostalnih sindikata Srbije kao domaćin ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog praznika rada danas je na platou ispred Doma omladine organizovao skup i predstavu o prvom protestu radnika 1. maja 1893. godine, ispred tadašnje kafane Radnička kasina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Kompanija
Foto: Pixabay

Prisutnima se obratio predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović i rekao da za razliku od tog istorijskog događaja danas policija ne napada radnike, kao i da oni sebe doživljavaju kao radnike.

“Međutim borba koja je vođena 130 godina dala je bolja i veća prava, ali ona nisu ni blizu onima koje mi tražimo, moraju da budu veća i moraju da budu bolja. Govore nam stalno o budućnosti i da dolaze roboti i veštačka inteligencija, da će da se gube radna mesta i u narednih 10 godina izgubi preko 60 odsto radnih mesta. Gde će radnici?”, rekao je Orbović.

On je dodao da su plate povećane, kao i minimalna zarada, ali da to nije dovoljno jer “kako se povećavaju plate tako rastu i cene, pa rast cena postaje veći od povećanja plata”.

“Borba mora da se odvija svakodnevno, moramo u svakoj sindikalnoj grupi, u svakom gradu, opštini da se borimo za veća i bolja prava u ovoj zemlji”, poručio je Orbović. On je naglasio da se u poslednje vreme dešava to da u Srbiji dolaze radnici iz inostranstva, da niko nije protiv toga, već upozorava na posledice toga za domaće radnike.

“Dovode se radnici iz drugih zemalja, mi nismo protiv toga uvek smo bili otvorena zemlja, ali smo protiv toga da se manipuliše i dovode radnici na niže plate, da naši radnici gube radna mesta, a da se oni zaposle u istom danu. Država mora da reaguje na to, a država i mi u tome moramo biti jedinstveni i složni i spremni da se borimo za svoja prava, da budemo solidarni”, rekao je Orbović.

Orbović je čestitao praznik svim radnicima i pozvao na energičniju i solidarniju borbu.

Nakon performansa članovi sindikata su krenuli u prvomajsku šetnju do Slavije, gde će rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije položiti cveće na spomenik Dimitrija Tucovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: