Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić danas je u razgovoru sa slovenačkim ambasadorom Damjanom Bergantom ocenio da se bilateralni odnosi kreću uzlaznom putanjom i da su dostigli najviši nivo od uspostavljanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

On je naglasio da je Slovenija jedan od važnih ekonomskih partnera i investitora u Srbiji, ističući da je više hiljada kompanija iz Srbije i Slovenije aktivno na oba tržišta, ne samo kroz trgovinu već i kroz investicije.

Orlić je zahvalio Sloveniji na aktivnoj podršci evropskom putu Srbije.

Ambasador Bergant je istakao da je Srbija bitan ekonomski i politički partner Slovenije i dodao da je ključni faktor stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.

Pomenuta je važnost inicijative Otvoreni Balkan koja predstavlja primer uspešne regionalne saradnje, a koja je potekla od predsednika Aleksandra Vučića.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Narodne skupštine je istakao da se srpski narod svakodnevno suočava sa velikim pritiscima izazvanim neodgovornim ponašanjem privremenih institucija u Prištini.

“Rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem okrenuto je dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja”, naveo je Orlić i izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor kojim se čuva naša državnost na KiM i istovremeno obezbeđuje slobodno kretanje svim građanima Srbije.

Ambasador Slovenije je istakao da razume poziciju Srbije i izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine naglasivši da dijalog ne bi trebalo da usporava dalji napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Dodao je da potezi rukovodstva Srbije doprinose očuvanju mira i stabilnosti i naglasio da su bilo kakvi pokušaji da se pritiscima izazove proterivanje stanovništva neprihvatljivi sa aspekta međunarodnog prava i evropskih vrednosti.

Sagovornici su se saglasili da nastave komunikaciju i saradnju na obostranu korist dve zemlje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: