Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić imao je i danas u glavnom gradu Ruande Kigaliju, na marginama 145. skupštine Interparlamentarne unije (IPU), odvojene sastanke s više zvaničnika koji učestvuju u radu skupštine IPU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ipu
FOTO TANJUG/ Narodna skupstina Republike Srbije

Orlić je na sastanku s predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Egipta Hanafijem Alijem Džebalijem, istakao da je Srbija spremna na dalje jačanje ekonomskih odnosa i trgovinske razmene sa Egiptom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Bilateralni odnosi Srbije i Egipta ušli su u 12. deceniju postojanja i primer su dve prijateljske zemlje koje vežu istorijske veze i bliskost dva naroda”, istakao je predsednik Skupštine Srbije, dodajući da je suštinski podsticaj za dalje unapređenje već odlične bilateralne saradnje dala istorijska poseta predsednika Egipta Abdulaha Fataha Al Sisija Srbiji u julu ove godine, tokom koje je potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i poljoprivrede.

Tokom susreta sa predsednikom Senata Kenije Amasonom Jefom Kingijem, Orlić je zahvalio Keniji zbog principijelnog poštovanja međunarodnog prava i nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti tzv. “Kosova”.

„Dve zemlje gaje prijateljske odnose koji su utemeljeni na decenijama istorijskih veza”, poručio je Orlić i dodao da je Srbija spremna za unapređenje bilateralnih odnosa sa Kenijom na svim poljima od zajedničkog interesa.

Na sastanku s Akmalom Saidovim, prvim potpredsednikom Senata Uzbekistana, Orlić je zahvalio Uzbekistanu na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja nezavisnosti tzv. “Kosova”.

Kako su sagovornici istakli, odnosi dve zemlje su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i zasnovani na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje u brojnim oblastima, prvenstveno na polju ekonomije, poljoprivrede i vojne industrije. Predsednik Skupštine Srbije je najavio formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Uzbekistanom i u novom sazivu Skupštine Srbije, što je Saidov pozdravio i ocenio kao odličan način za jačanje saradnje između dva parlamenta.

Posle susreta sa predsednikom Parlamenta Gane Albanom Sumanom Kingsfordom Bagbinom, Orlić se zahvalio na svojevremeno donetoj odluci Gane da povuče odluku o priznanju jednoglasno proglašene nezavisnosti tzv. “Kosova”.

Orlić je izrazio očekivanje da Gana neće podržati prijem lažne države Kosovo u međunarodne organizacija.

“Saradnja i prijateljstvo dve zemlje traju decenijama, isto toliko dugo zajedničkim snagama unapređujemo politički dijalog i bilateralne odnose na svim poljima”, ocenio je Orlić.

Naveo je da je najbolji dokaz otvaranje ambasade Srbije u Akri u julu ove godine, što je prva ambasada naše zemlje otvorena na afričkom kontinentu posle četiri decenije.

“Moramo da radimo zajedno i iskreno smo posvećeni daljem unapređenju saradnje”, rekao je Kingsford Bagbin.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje između parlamenata Srbije i Gane, kao i u oblastima poljoprivrede, ekonomije, energetike, prosvete i informacionih tehnologija.

Predsednik Narodne skupštine Srbije razgovarao je danas u Kigaliju i sa potpredsednikom Parlamenta Bangladeša Šamselom Hokom Tukuom.

Orlić je izrazio spremnost Srbije za unapređenje odnosa sa Bangladešom u svim oblastima od obostranog interesa prvenstveno kada je reč o ekonomiji, obrazovanju i međuparlamentarnoj saradnji, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Orlić se sastao u Kigaliju, u okviru učešća na 145. skupštini Interparlamentarne unije, sa predsednikom Narodne skupštine Islamske Republike Pakistan Radžom Pervajzom Ašrafom.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, čemu svedoči činjenica da će naredne godine biti obeležena 75. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Izrazili su zainteresovanost za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, prosvete, trgovine i na mnogim drugim poljima od zajedničkog interesa.

Orlić je pozdravio formiranje Grupe prijateljstva sa Srbijom u oba doma Parlamenta Pakistana i najavio formiranje PGP sa Pakistanom i u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

Predsednik Narodne skupštine sastao se u Kigaliju sa Šalvom Papuašvilijem, predsednikom Parlamenta Gruzije.

Kako su sagovornici istakli, bilateralni odnosi dve zemlje su dobri i tradicionalno prijateljski.

Orlić je na samom početku sastanka iskoristio priliku da zahvali Gruziji na principijelnom stavu u vezi sa nepriznavanjem tzv. „Kosova” i podršci kada je reč o pokušajima lažne države da postane članica međunarodnih organizacija.

Predsednik Parlamenta Gruzije je istakao da dve zemlje dele iste stavove i zajednički zastupaju i poštuju međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet svake države sveta.

Dodao je da se na evropskom putu Gruzije nada podršci i spremnosti Srbije da podeli svoja iskustva u evropskim integracijama.

Sagovornici su tokom sastanka istakli spremnost za unapređenje saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i zainteresovanost za uspostavljanje redovnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Orlić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom parlamentarnom saradnjom, ističući spremnost za njeno dalje jačanje na bilateralnom i multilateralnom planu.

„Sa posebnom pažnjom i zadovoljstvom iskazujemo spremnost da podelimo svoja iskustva u evropskim integracijama. U tom pogledu računajte na punu podršku Srbije”, poručio je predsednik Skupštine Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti poljoprivrede, energetike, građevine, turizma, kao i u IT sektoru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ