Podeli vest

Predsednik Supštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u poseti Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
Orlic navodi da se predsednik Vučić uvek odazvao pozivu Skupštine, pa tako logično i ovom, gde je tema Kosovo i Metohija.

Volfgang Sobotka je na početku sastanka uputio izraze najdubljeg žaljenja i iskrenog saučešća predsedniku parlamenta Srbije i porodicama žrtava zločina u Beogradu, ujedno pozdravljajući efikasnu reakciju države i mere koje je preduzela kako se ovakve tragedije ne bi ponovile, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predsednici parlamenata su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih bilateralnih odnosa između dve zemlje, o čijoj trajnosti govori činjenica da se naredne godine navršava 150 godina od njihovog uspostavljanja.

Sobotka je pozdravio uspehe koje je Srbija postigla sprovodeći sveobuhvatne reforme i ponovio da Austrija nastavlja da pruža snažnu i nedvosmislenu podršku Srbijii na njenom evropskom putu.

Orlić je istakao da Srbija nastavlja da posvećeno radi na postizanju napretka u evropskim integracijama, ali da je ovaj proces otežan zbog teškog stanja u dijalogu Beograda i Prištine, koji je uzrokovan odbijanjem Prištine da sprovede sve prethodno potpisane sporazume i formira ZSO, na koju se čeka više od 10 godina.

Takođe, ponovio je i da je bezbednost srpskog naroda na KiM svakodnevno ugrožena i da Priština pokušava da, u opštinama u kojima žive Srbi, uspostavi svoju vlast – bez ikakvog učešća Srba u istoj, što je suprotno svim evropskim standardima.

Za ovakvo ponašanje, kako je dodao, Priština konstantno traži nagradu u vidu članstva u međunarodnim organizacijama. Sobotka je iskazao razumevanje za okolnosti u kojima se dijalog odvija, ujedno ohrabrujući njegove učesnike da nastave razgovore u cilju dostizanja rešenja i normalizacije.

Orlić je naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu i dosledna u sprovođenju politike očuvanja mira, stabilnosti, zajedničkog razvoja i saradnje, pre svega postizanju ekonomskih uspeha, ujedno i beleženju novih rekorda kada je reč o privrednoj saradnji sa Austrijom. „Austrija je naš treći najveći strani investitor, i u Srbiji posluje više stotina austrijskih kompanija koje zapošljavaju više od 22 hiljade radnika.

Posebno je značajno to što je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju, i ovaj podatak jasan je pokazatelj da je naša država prepoznata kao ekonomski i politički snažna i stabilna. Uz razvoj inicijative „Otvoreni Balkan“, Srbija danas predstavlja najbolju destinaciju za ulaganja u ovom delu Evrope“, poručio je Orlić.

Predsednici parlamenata su iskoristili priliku da pozdrave sve dosadašnje, kao i buduće investicije iz Austrije u Srbiju. Tokom sastanka je bilo reči o mogućnostima za dalje jačanje međuparlamentarne saradnje kojoj bi, kako je istakao Sobotka, snažan podstrek predstavljala poseta predsednika Skupštine Srbije Austriji.

Takođe, ocenio je da aktivnosti i inicijative nacionalnih parlamenata mogu doprineti unapređenju saradnje u brojnim sferama od interesa, ujedno jačanju sveukupnih političkih odnosa.

Sastanku su prisustvovale potpredsednice Skupštine Srbije Sandra Božić i Snežana Paunović, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Austrijom Dragan D. Marković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: